Wil Nederland in de toekomst haar boterham kunnen blijven verdienen, dan zal techniek een belangrijkere plaats in onze samenleving moeten krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, stuurde Platform Bèta Techniek begin deze maand een brandbrief aan de Tweede Kamer. Een van de speerpunten is het vergroten van interesse van jongeren in technische beroepen.
Talent voor techniek ‘benoemen’
In de brandbrief staat onder meer dat ‘de arbeidsmarkt van de toekomst eist dat minimaal 40 procent van de alle afgestudeerden een bèta en/of technologische opleiding heeft gevolgd.’ Op dit moment studeert slechts 27 procent af in technische vakken. Een van de sleutelfiguren die daar iets aan probeert te veranderen, is Ruud Porck. Als directeur kreeg hij het voor elkaar om het technisch onderwijs op zijn scholen succesvol te maken. Nu werkt hij voor de gemeente Amsterdam om het techniekonderwijs een oppepper te geven.
Talent voor techniek moet je gewoon benoemen, stelt hij: “Je moet tegen een puber gewoon zeggen van ‘joh, jij barst van de talenten. En die gaan we ontwikkelen in het vakonderwijs.’ En dan zie je ook dat er trots ontstaat. (…) Er liggen kansen in Nederland.” Porck benadrukt ook dat het jammer is dat we in Nederland al gauw ervan uit gaan dat de cognitieve kwaliteiten bepalend zijn voor de talenten van het kind. “Die talenten kunnen ook in je handen zitten.” (bron: Brandpunt)
Augmented reality engineer?
Misschien wel de grootste uitdaging is dat leerlingen moeten weten welke technische beroepen er allemaal zijn. En dat is best lastig. De beroepen van de toekomst zijn nog in ontwikkeling of moeten zelfs nog ontstaan. Toch moeten de (toekomstige) technische leerlingen al voorbereid worden op deze snel veranderende toekomst. Daarom heeft onderzoeksbureau Ecorys, in opdracht van de Haagse Hogeschool, profielen ontworpen van technische beroepen van de toekomst. Wat dacht u bijvoorbeeld van een functie als 3D printing architect? Of toch liever een baan als augmented reality engineer of life cycle technoloog?
Aan de hand van deze profielen kunnen competenties ontwikkeld en ingezet worden in de klas. Ook zorgen ze voor inzicht in de toekomst van technische beroepen. Een toekomst die door de razendsnelle ontwikkeling van technologie aantrekkelijker dan ooit is voor leerlingen. Maar dan moeten ze wel weten wat de toekomst voor hen in petto heeft. En om dat voor elkaar te krijgen, moeten bèta, wetenschap en techniek nog meer onder de aandacht gebracht worden.
Leerlingen inspireren en motiveren
Er zijn heel wat organisaties die proberen om de aantrekkelijkheid van NG- en NT-profielen te bevorderen. Zo zijn gastlessen van professionals uit het werkveld een goede manier om leerlingen te inspireren en te motiveren bij het maken van een keuze. De organisatie Dagje Lesgeven zorgt ervoor dat scholen makkelijker een gastles door een professional kunnen verzorgen. Of iedere maandagmiddag een wetenschappelijk thema aan de kaak stellen? Op De Nieuwste School zijn ze hier al een tijdje – onder de noemer ‘Science is gaaf! – succesvol mee bezig.
Andere voorbeelden van verregaande samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven zijn het technasium en de Verkenningscommissie ‘MBO en bedrijven aan zet’. Deze en andere initiatieven op dit gebied doen er alles aan om onderwijs en techniek in een positief daglicht te stellen.
Onderwijs van Morgen is benieuwd naar wat er op uw school gedaan wordt om de aantrekkelijkheid van bèta, wetenschap en techniek te bevorderen. En welk initiatief boekt volgens u nou echt zichtbare vooruitgang? Deel uw reactie met ons en met uw collega’s.
Lees ook:
Op mijn stageschool hebben we d.m.v. sponsors een prachtig technieklokaal kunnen realiseren. We zijn nu bezig met de invullen van de opdrachten, zodat alle richtingen aanbod komen in de lessen. Ik merk dat leerlingen vaak niet weten wat techniek inhoudt, nu ze enkele lessen hebben gehad zijn ze razend enthousiast.
Ik ben werkzaam bij het Vakcollege, een mooi voorbeeld van een onderwijsconcept dat techniek weer in de spotlights zet. Door onder andere de nadruk op veel praktijklessen en een nauwe samenwerking met werkgevers, werkt het Vakcollege aan het startklaar maken van een nieuwe generatie vakmensen. Het Vakcollege werkt continu aan het verbeteren van het imago van de techniek: Vakcollege Techniek staat voor een hele mooie toekomst met de garantie op een goede baan. Ook de vele praktijk op school (al vanaf het eerste jaar vmbo krijgen leerlingen twaalf uur praktijkles per week, er zijn vaak gastlessen en bedrijfsbezoeken) en de stages bij bedrijven spreekt jongeren aan. De cijfers laten zien dat het Vakcollege-concept aanslaat: in vier jaar tijd zijn er al 50 scholen gestart met het Vakcollege-concept. Op naar de 100, zodat er voor ieder kind een Vakcollege in de buurt is! Meer weten over het Vakcollege? Kijk op http://www.hetvakcollege.nl!
Stichting C3 heeft ook veel inspirerend materiaal voor docenten en chemici om met jongeren en chemie aan de slag te gaan. Zowel voor het basisonderwijs als voortgezet onderwijs.
Download bijvoorbeeld onze gastlesgids voor chemici/technologen, vol tips en informatie om een geslaagde gastles of bedrijfspresentatie op het vmbo te geven.
Of download de Beta4U-bundel, met tien scienceproeven voor in de brugklas…
Of maak gebruik van onze complete lesmodules met experimenten gebaseerd op echt onderzoek!
Kijk voor meer materialen en informatie op http://www.C3.nl en http://www.exactwatjezoekt.nl/docent
Binnen het ROC West brabant hebben we een fablab geopend in Bergennop zoom. Een fablab is een broedplaats voor ideeën. Het fablab is gevestigd binnen ons techniek college het Markiezaat. Zie http://www.fablabbergenopzoom.nl. Ook in Breda zijn we volop bezig met het ontwikkelen van een fablab samen met het VMBO en HBO.
Naast deze innovatieve technische ontwikkelingen zijn we bezig meteen mooi concept uit te werken waar PO/ VMBO en HBO bij zijn betrokken. Leerlingen PO of VMBO tekenen en beschrijven hun droommachine, HBO studenten weken dit ontwerp uit en MBO studenten gaan de machines bouwen. Meer informatie en anderen ideeën zijn te vinden op de site van het innovatienetwerk van ROC West Brabant
http://www.hetinnovatienetwerk.nl
Mijn zoon van 13 zit in 2 havo. Hij is gek op techniek maar dat vak krijg je op de havo niet. Hij moet zich nu door vele uren taalonderwijs heen worstelen en ik ben bang dat hij hierop vastloopt. In de brugklas kreeg hij het vak techniek en dat vond hij fantastisch. Dat vak hielp hem om gemotiveerd te blijven voor het onderwijs; hij wist waar hij het voor deed. Helaas krijg je dat vak alleen in leerjaar 1. Ik pieker me suf hoe hij toch iets met techniek kan doen. Helaas, we wonen in Waalwijk (Brabant) en in de wijde omgeving is geen enkele techniekclub te vinden. De enige techniekclubs die ik op internet vindt, zijn de Technika 10 projecten voor meisjes. Waarom niet voor jongens vraag ik me af?
Mijn oplossing om de tekorten aan technici op te lossen zijn:
1) het vak techniek introduceren op alle niveaus van het voorgezet onderwijs (dus ook mavo-havo-vwo) en niet alleen op de technasia.
2) hobbyclubs opzetten voor middelbare scholieren met een technische interesse. Bijvoorbeeld geïnitieerd door technische bedrijven, mbo-scholen en/of creatieve centra.
Als docent Techniek ben ik “uitgerangeerd” door de veranderingen. Mijn diploma zou “verouderd” zijn sinds 1996. Ik ben full time beschikbaar voor het geven van technieklessen “oude stijl” in een straal van 35 km van 040. Met 25 jaar ervaring ga ik graag weer aan de slag. Ik hou mij aanbevolen.
‘@Docent Techniek VO
Ik heb exact dezelfde ervaring, en dat al vanaf mijn afstuderen als ir. technische natuurkunde. Geen baan te krijgen in natuurkunde dus heb Ik gewerkt in de programmering, maar ook daar is het lang zoeken. Ik heb me altijd verbaasd over het lage salaris. Het maximum wat ik kreeg was nog geen € 1400,– netto. Bij slechte conjunctuur sta je meteen op straat, vastigheid heb ik nooit gekend. Inmiddels ben ik 57 jaar en maar liefst 3 jaar werkloos, nu levend van een bijstandsuitkering. Ik geloof helemaal niet in een tekort aan beta-technici, laat de industrie eerst maar eens uitleggen waarom we zo zwaar onderbetaald worden. Ik raad niemand een baan aan in de beta-techniek juist vanwege (het gebrek aan) werkgelegenheid, de slechte salarissen en de grote kans op ontslag. En in de techniek ben je al snel te oud. Bedrijven willen alleen maar ruime keus hebben, jonge goedkope krachten, zodat de salarissen laag kunnen blijven. Ze halen ingenieurs uit het buitenland alleen maar omdat die het voor nog minder doen. Daarom nu al 30 jaar de leugen : “tekort aan beta-techici”.
‘@Docent Techniek VO.
Ik heb een eerste-graads onderwijsbevoegdheid voor natuurkunde. Ik heb de afgelopen 15 jaar verscheidene malen gesolliciteerd voor docent natuurkunde. Die paar keer dat ik uitgenodigd werd, was er ook meteen kritiek: ik zou wel te ouderwets zijn, mijn bevoegdheid was uit 1981.
Scholen hebben lak aan een academisch geschoolde natuurkunde-leraren, kennis doet er niet meer toe. Hoezo tekort aan natuurkunde-leraren ?
‘@Docent Techniek VO.
Ik heb een eerste-graads onderwijsbevoegdheid voor natuurkunde. Ik heb de afgelopen 15 jaar verscheidene malen gesolliciteerd voor docent natuurkunde. Die paar keer dat ik uitgenodigd werd, was er ook meteen kritiek: ik zou wel te ouderwets zijn, mijn bevoegdheid was uit 1981.
Scholen hebben lak aan een academisch geschoolde natuurkunde-leraren, kennis doet er niet meer toe. Hoezo tekort aan natuurkunde-leraren ?