Onderwijs Geschiedenis op tv

Geschiedenis op tv
G

Morgen start de Week van de Geschiedenis. Voor geschiedenisliefhebbers is er dan genoeg te beleven in musea, archieven, maar ook op tv. Komende zondag gaan starten maar liefst twee nieuwe tv-programma’s over geschiedenis: Verleden van Nederland en Nederland in twaalf moorden. Gelukkig worden de programma’s niet op hetzelfde tijdstip uitgezonden, dus de echte liefhebber hoeft niet te kiezen. Maar ook bestaande programma’s als Andere Tijden en In Europa hebben volop interessante onderwerpen te bieden. Onderwijsvanmorgen zet de leukste tv-programma’s op een rij.

 

Gek van Geschiedenis

Afgelopen maandag deed de NPS al de aftrap met het – helaas eenmalige – programma Gek van Geschiedenis, waarin het beste historische boek werd gekozen én de beste geschiedenisleraar.

 

Wij zijn de Geschiedenis

In deze 11-delige serie gaat de KRO op zoek naar nog nooit vertelde verhalen bij bekende en minder bekende nieuwsgebeurtenissen uit de recente Nederlandse geschiedenis. Iedere woensdag om 19.25 op Nederland 2.

 

Verleden van Nederland

In deze achtdelige documentaireserie reist presentator Charles Groenhuijsen met de kijker mee van de prehistorie tot de 21ste eeuw. De eerste aflevering op 12 oktober gaat over Verloren Verhalen. De acht delen worden door NPS/VPRO uitgezonden van 12 oktober tot 30 november, iedere zondagavond om 20.15 uur op Nederland 2.

 

Nederland in 12 moorden

Columnist Jan Blokker en zijn zoons vertellen de Nederlandse geschiedenis aan de hand van twaalf opmerkelijke sterfgevallen. Eerste aflevering op 12 oktober 19:15 uur, Nederland 2, over de gebroeders De Witt die in het Rampjaar 1672 werden vermoord.

 

Verre Verwanten

In dit historische familieprogramma van Teleac spelen telkens een bekende en een onbekende Nederlander een hoofdrol. Van beide hoofdpersonen wordt gezocht naar de voorouders.

 

In Europa

In november start de tweede serie van deze populaire verhalen-serie van Geert Mak. Vanaf 30 november 21:10 uur, Nederland 2.

 

Andere Tijden

Al jaren een populair programma dat actuele gebeurtenissen verbindt met soortgelijke verhalen uit het verleden. Iedere donderdagavond om 21.25 uur op Nederland 2.

 

Mist u tv-programma’s in dit rijtje? Heeft u tips? Laat een reactie achter bij dit artikel. Volgende week op Onderwijsvanmorgen.nl een overzicht van geschiedenis-websites.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Hoe begeleid je perfectionistische leerlingen?

In iedere klas zit er wel één: een leerling die ieder tussenuur ijverig huiswerk zit te maken, iedere overhoring minimaal een acht haalt en...