Home » Favoriete educatieve apps (po): taal

Favoriete educatieve apps (po): taal

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we taal-apps die geschikt zijn voor het basisonderwijs. Welke app gebruikt u het liefst en waarom?

Bru-taal | groep 5-8

Met Bru-taal (iOS) kunnen leerlingen – zowel thuis als in de klas – op een vrolijke en speelse manier gericht oefenen met werkwoorden, woordvorming, woordenschat en zinnen. In de app kunt u als leraar het niveau van de leerling instellen en de oefeningen lopen op in moeilijkheidsgraad. Daarnaast kunt u in het dashboard de ontwikkelingen van leerlingen bijhouden: u ziet in een oogopslag waar een leerling mee bezig is en waar de eventuele moeilijkheden zitten. De app is met name geschikt voor leerlingen die Nederlands aan het leren zijn en leerlingen met achterstand in taalontwikkeling. Bezoek voor meer informatie de website van Bru-taal.

LetterSchool | groep 1-3

Schrijven, letterklanken, tellen… Leerlingen leren het met Letterschool (iOS en Android): een app waarin leerlingen in vier spannende games spelenderwijs oefenen met geschreven taal. Ieder spel heeft een eigen leerdoel:

  • Kijken: ontdek vormen, klanken en getalbegrippen
  • Aanraken: leer waar je begint, van richting verandert en stopt
  • Overtrekken: het schrijftraject oefenen
  • Schrijven: kennis testen door zelf te schrijven

Ieder spel bestaat uit twee levels: het eerste level is het basisniveau en in het tweede, gouden level herhalen leerlingen nog eens wat ze allemaal hebben geleerd. Pas als leerlingen alle zilveren sterren hebben verdiend, krijgen ze toegang tot het gouden niveau. Spannend dus! Letterschool maakt gebruik van visuele instructies om zo de leeropbrengst de vergroten: deze manier van instructie past namelijk een stuk beter bij het jonge brein. Bezoek  voor meer informatie de website van Letterschool.

HeyBC | Groep 3-5

Dit is misschien wel de meest overzichtelijke taal-app voor jonge leerlingen. HeyBC (iOS) is een taalspel, waarbij het draait om het kiezen van de juiste letters om een woord te vormen, dat past bij de getoonde illustratie. Als leraar kun je verschillende niveaus instellen: u kunt er bijvoorbeeld voor te kiezen om alvast één letter op de juiste plaats te zetten. Als leerlingen een woord goed hebben, verschijnt er voordat ze verder gaan met het volgende woord een vrolijke animatie. De app is ook beschikbaar in andere talen, waaronder Engels. Zo kunt u met uw leerlingen ook aan hun Engelse woordenschat werken. Handig! Bezoek voor meer informatie de website van HeyBC.

Taal Actief | groep 4-8

De app Taal Actief (iOS en Android) is een leuke game die hoort bij de gelijknamige spellingmethode van Malmberg. Spelenderwijs leren leerlingen beter spellen. Gerrit, een groen monstertje, daagt hen uit om punten te scoren. Daarvoor moeten leerlingen woorden op de juiste manier spellen. En weten ze het even niet? Er staan altijd tips en uitleg klaar, zodat ze in een mum van tijd weer verder kunnen met de game. De app past zich aan het niveau de leerling aan. Bezoek voor meer informatie de website van Malmberg.

Wat is uw favoriete app op het gebied van taal? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.