Po, vo of mbo Basisonderwijs Favoriete educatieve apps: mindfulness in de klas

Favoriete educatieve apps: mindfulness in de klas
F

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps en digitale bronnen die je kunt gebruiken als je in de klas aandacht wilt besteden aan mindfulness.

App: Stilzitten

De Stilzitten app is een Nederlandstalige mindfulness-app voor jongeren die beter willen leren omgaan met stress, piekergedachten en lastige gevoelens. De app helpt leerlingen tot rust te komen en zich beter te concentreren. Ideaal dus, met de examens in het voortgezet onderwijs in het vooruitzicht. Naast medidatie-oefeningen bevat de app een logboek, een notitieboek, uitgebreide statistieken en de mogelijkheid om tijd- en locatiegebonden herinneringen in te stellen. De Stilzitten-app is beschikbaar voor iOS en Android.

YouTube: Mindfulness in de klas

In een uitgebreid artikel op Wij-leren.nl gaat schoolcoach en trainer Hélène van Oudheusden in op de basisbeginselen van mindfulness in de klas. Waar begon het? Hoe werkt het? En hoe kun je er als leerkracht of docent zelf mee beginnen? Een must read voor iedereen die meer wil weten over mindfulness in het onderwijs. Op haar YouTube-kanaal vind je vervolgens een bodycheck- en een geluidenoefening die je zelf kunt instuderen of zo kunt opzetten in de klas.

Schooltv: ReChill

Wellicht heb je Akwasi al eens voorbij zien komen; is het niet bij Schooltv, dan wel bij De Wereld Draait Door. De populaire artiest heeft in samenwerking met Schooltv het online mindfulness-programma ReChill gemaakt. Daarin laat hij op zijn eigen creatieve, komische en inspirerende wijze kinderen van 8 tot 12 jaar kennismaken met mediteren. Er zijn inmiddels 8 aflevering beschikbaar die met een duur van ca. 6 tot 8 minuten gemakkelijk zijn in te passen in de les.

App: Smiling Mind

Smiling Mind is een Engelstalige app die door de verschillende te selecteren leeftijdscategorieën ook geschikt is voor kinderen en jongeren. De toegankelijke app is ontwikkeld door psychologen die gespecialiseerd zijn in therapie voor adolescenten en er komen heel diverse onderwerpen in aan bod – van stressmanagement en ontspanning tot aan het trainen van communicatievaardigheden en het verbeteren van sportprestaties. Bezoek ook het blog van de non-profit app voor inspirerende artikelen en lesideeën op het gebied van mentale gezondheid. Smiling mind is beschikbaar voor iOS en Android.

App: Mindfulness

Er is nu ook een Nederlandstalige versie van de oorspronkelijk uit Zweden afkomstige Mindfulness app. De app is gericht op volwassenen, maar goed in te zetten in de bovenbouw van het vo en in het mbo. De app bestaat uit verschillende typen oefeningen en geleide meditaties: zitmeditaties, bodyscans, staande yogaoefeningen, liggende yogaoefeningen, compassiemeditaties, stilteoefeningen en ontspanningsoefeningen. Per categorie variëren de oefeningen van 3 tot 45 minuten, dus voor iedere les of situatie is er wel een geschikte oefening beschikbaar. Naast de lessen biedt de app ook heel wat achtergrondinformatie en links naar korte talks over meditatie en mindfulness. Kortom: een totaalpakket waar je niet alleen leerlingen, maar ook jezelf mee kunt onderwijzen. De Mindfulness app is beschikbaar voor iOS en Android.

Heb jij nog een tip of suggestie die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Rapport: ‘passend onderwijs geen doorslaand succes’

Toen zoveel mogelijk leerlingen naar het reguliere onderwijs gingen, waren de verwachtingen hooggespannen. Leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning kregen die voortaan ‘gewoon’ in...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...