Home » Mindful in de klas met deze digitale tools

Mindful in de klas met deze digitale tools

Met mindfulness krijg je rust in de klas en stimuleer je de emotionele ontwikkeling van je leerlingen. Het loont zich om kinderen tussendoor in hun hoofd te laten ontspannen en zo de ‘aandachtsspier’ te trainen. Ook filosoferen en de creativiteit de vrije loop laten, dragen bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Deze apps en digitale bronnen kun je in de klas (of thuis) gebruiken om met de kinderen mindfulness te oefenen.

Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs van Morgen in april 2017 en is bijgewerkt in oktober 2020.

App en website: Stilzitten (als een kikker)

De Stilzitten-app is een Nederlandstalige mindfulness-app voor kinderen en jongeren die beter willen leren omgaan met stress, piekergedachten en lastige gevoelens. De app helpt leerlingen tot rust te komen en zich beter te concentreren. Naast meditatie-oefeningen bevat de app een logboek, een notitieboek, uitgebreide statistieken en de mogelijkheid om tijd- en locatiegebonden herinneringen in te stellen. Maakster van de app, Eline Snel, heeft nu ook een aantal voorbeeldlessen op haar website Stilzitten als een kikker Home School staan. De Stilzitten-app is beschikbaar voor iOS en Android.

YouTube: Mindfulness in de klas

In een uitgebreid artikel op Wij-leren.nl gaat schoolcoach en trainer Hélène van Oudheusden in op de basisbeginselen van mindfulness in de klas. Waar begon het? Hoe werkt het? En hoe kun je er als leerkracht of docent zelf mee beginnen? Een must read voor iedereen die meer wil weten over mindfulness in het onderwijs. Op haar YouTube-kanaal vind je vervolgens een bodycheck- en een geluidenoefening die je zelf kunt instuderen of zo kunt opzetten in de klas.

App: Meditation moments voor kinderen

In de app Mediation Moments van Michael Pilarczyk staan ook meditaties voor kinderen. Deze geleide meditaties zijn vooral geschikt om thuis in te zetten na een drukke dag op school en voor het slapen gaan. De oefeningen helpen een kind om de prikkels, die het gedurende de dag ervaart, beter te verwerken. Je kunt een van de meditaties, De toverspiegel, alvast gratis uitproberen.

Websites en podcasts over leren filoseren

Jezelf en de wereld leer je beter kennen door te filosoferen. Op filosoofje.nl staan filosofische podcasts voor en door kinderen. Deze podcasts helpen je om gesprekken aan te gaan over levenskwesties. In elke podcastaflevering filosoferen vier kinderen over een stelling of levensvraag.

Op het platform filosovaardig.nl staat het filosofisch gesprek centraal is. Dit inspiratieplatform voor leden bestaat uit tips, spellen, blogs en andere materialen voor ouders, leerkrachten en andere opvoeders. In een filosofisch gesprek kan een kind onder andere vrij denken, redeneren en reflecteren op eigen vragen. De aandacht die je een kind geeft in zo’n gesprek bouwt mee aan het zelfvertrouwen en zelfstandig denken.

App: Smiling Mind

Smiling Mind is een Engelstalige app die werkt met verschillende leeftijdscategorieën en daarmee ook geschikt is voor kinderen en jongeren. De toegankelijke app is ontwikkeld door psychologen die gespecialiseerd zijn in therapie voor adolescenten en er komen heel diverse onderwerpen aan bod; van stressmanagement en ontspanning tot aan het trainen van communicatievaardigheden en het verbeteren van sportprestaties. Bezoek ook het blog van deze non-profit app voor inspirerende artikelen en lesideeën op het gebied van mentale gezondheid. Smiling Mind is beschikbaar voor iOS en Android.

App: Mindfulness

Deze Mindfulness app richt zich op volwassenen, maar is goed in te zetten in de bovenbouw van het vo en in het mbo. De app bestaat uit verschillende typen oefeningen en geleide meditaties: zitmeditaties, bodyscans, staande yogaoefeningen, liggende yogaoefeningen, compassiemeditaties, stilteoefeningen en ontspanningsoefeningen. Per categorie variëren de oefeningen van 3 tot 45 minuten, dus voor iedere les of situatie is er wel een geschikte oefening beschikbaar. Naast de lessen biedt de app ook heel wat achtergrondinformatie en links naar korte uitleg over meditatie en mindfulness. Kortom: een totaalpakket waar je niet alleen leerlingen, maar ook jezelf mee kunt onderwijzen. De Mindfulness app is beschikbaar voor iOS en Android.

Heb jij nog een tip of suggestie die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslag Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge

Theatermaker en meesterverteller Diederik van Vleuten brengt dit klassieke verhaal in een nieuw jasje. Met illustraties van de crème de la crème uit illustratorenland.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.