Home » Downloaden: De Staat van het Onderwijs 2019

Downloaden: De Staat van het Onderwijs 2019

Gisteren presenteerde de Onderwijsinspectie De Staat van het Onderwijs 2019, de jaarlijkse rapportage over het niveau van het Nederlandse onderwijs en de kansen en uitdagingen die voor ons liggen. Gemiddeld gezien ligt ons onderwijs nog steeds goed op niveau. Onder andere het doorgaande lerarentekort en teruglopende prestaties zijn grotere uitdagingen dag ooit.

De aansluiting op de arbeidsmarkt is voor veel Nederlandse jongeren goed, al helemaal in vergelijking met andere landen. Wel blijkt voor een kwart van de gediplomeerden het lastig om een baan te vinden, onder meer voor mbo’ers die zijn afgestudeerd in de sector Economie. Dit blijkt uit het gisteren verschenen rapport van de Onderwijsinspectie.

Meer burgerschaps- en persoonsvorming

Op veel scholen krijgen burgerschaps- en persoonsvorming meer aandacht dan voorheen en er wordt hard gewerkt aan de verbetering van deze thema’s binnen de school. Ook halen meer jongeren een diploma op het niveau dat past bij hun vooropleiding – met name in het mbo.

Haarscheurtjes

Wel zijn er haarscheurtjes die zich – tenminste, als we geen gerichte actie ondernemen –lijken te verdiepen. Zo zijn er nog steeds grote verschillen in de prestaties van leerlingen tussen scholen en werkt het lerarentekort ook niet bepaald mee. Dit laatste werkt onder meer ongelijke kansen, segregatie en dalende prestaties in de hand doordat het tekort aan leraren niet gelijk is verdeeld over de scholen.

De sleutel?

Een gezamenlijke aanpak. De Onderwijsnspectie roept op om gezamenlijk doelen en actiepunten op te stellen. Thema’s als laaggeletterdheid en –gecijferdheid, de voorbereiding op deelname aan de arbeismarkt en de zorg alle studenten een plek vinden op die arbeidsmarkt moeten hier volgens de Inspectie bij centraal staan.

Wil je verder lezen? Download dan nu het rapport De Staat van het Onderwijs 2019 of lees verder op de website van de Inspectie van het Onderwijs.

Welke punten uit de rapportage van dit jaar zijn jou het meest opgevallen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Tags:

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.