Home » Dosis onderwijsinnovatie nodig? Beluister deze podcasts

Dosis onderwijsinnovatie nodig? Beluister deze podcasts

Een podcast is een laagdrempelige en ontspannen manier om je zinnen te verzetten of om frisse ideeën op te doen. In gemiddeld een half uur word je meegenomen in een inspirerend thema en krijg jij misschien een geweldige ingeving. OVM selecteert vijf inspirerende podcasts met als thema: onderwijsinnovatie.

Innoveren binnen het onderwijs heeft alles te maken met het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Innovatie vindt plaats op allerlei niveaus en hangt nauw samen met de ambitie: hoe groot(s) is dat wat we wensen te bereiken? In de volgende podcasts spreken verschillende (onderwijs)professionals over hun visie op onderwijsinnovatie en hoe je innoveert op kleine en grote(re) schaal.

1. Innovatie in het onderwijs: Google

Duur: 29 minuten

Van digiborden tot kinderen die leren programmeren; het onderwijs in Nederland is volop in beweging. Elger van der Wel maakte een serie over de rol van grote internationale techbedrijven in onderwijsinnovatie. Wat doen zij precies en waarom? In deze Rush Talk-aflevering praat hij met Leah Postma, Public Policy and Government relations Manager Benelux bij Google. In de (innovatie-)afleveringen die volgen, praat hij onder meer met Samsung, Microsoft en Apple.

2. Kennisnet: Simone Walvisch over onderwijsinnovatie en ICT

Duur: 26 minuten

Remco Pijpers van Kennisnet praat in deze podcast met oud-vicevoorzitter van de PO-raad Simone Walvisch, onder meer over de ICT-uitdagingen voor de leraar. De visie van Walvisch in een notendop? “Ict kan helpen een kind naar een ander niveau te tillen”, aldus Walvisch, “Maar bewust zijn van wat je doet en de reflectie op dat proces, daar heb je de leraar voor nodig. Ict kan de kwaliteit van het onderwijs alleen verbeteren als we over meer leraren beschikken die goed kunnen observeren en analyseren. Dat vraagt om meer hoger opgeleide leraren.”

3. BNR De Heisessie: Gamification

Duur: 1 uur en 18 minuten

In De Heisessie denken managers van een bedrijf buiten de deur na over innovaties en wat deze kunnen betekenen voor het bedrijfsleven. In deze aflevering staat het onderwerp ‘gamification’ centraal. Een hele periode was gamification een hot topic. De trend lijkt te zijn overgewaaid, maar is dat ook echt zo? Of is gamification stiekem nog altijd om ons heen aanwezig? Wat is de kracht van ervan en welk effect kan gamification hebben op het onderwijs?

4. Jef Staes: Rising of the red monkey

Duur: 1 uur en 4 minuten

De Belgische auteur Jef Staes heeft een confronterende visie over hoe we in deze snel veranderende wereld kunnen overleven. Hij pleit voor een diplomavrij onderwijs, functievrij werken en pensioenvrij leven. Ook in deze podcast is een grote rol weggelegd voor gamification of education and work. Vragen als ‘Hoe creëer je een omgeving die innovatie bevordert?’ en ‘Waarom zitten zoveel mensen thuis met een burn-out?’ worden beantwoord door Jef Staes.

5. Every classroom matters: How teachers can find time to innovate

Duur: 8 minuten

BAM! Radio is een Amerikaans educatief radionetwerk dat programmering verzorgt voor onderwijsorganisaties en opinieleiders in het hele land. In deze podcast staat een interview met technologisch opleider Annette Lang op het programma. In krap acht minuten vertelt ze hoe je kleine innovatiestappen zet binnen het toch al drukke werkschema van leerkracht of docent.

Verder luisteren?

Heb je de smaak te pakken en ben je benieuwd naar meer podcasts? Beluister dan ook de Voor de wereld van morgen-podcasts; en in het bijzonder de podcast Over opvoeders en onderwijs, waarin de ontwikkelingen in het onderwijs centraal staan. Ook de podcasts van Don Zuiderman zijn de moeite waard. Deze onderwijskundige houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als mediawijsheid, informatievaardigheden, flipping the classroom, gamification, 21st century skills, robotica, (aanvankelijk) programmeren, multimedia en innovatie. Lees ook het eerder op OVM verschenen artikel Een goed begin: inspirerende podcasts.

Hoe innovatief ben jij binnen je lesprogramma? Wat werkt wel en wat werkt niet voor jou? En welke podcast(s) beluister jij graag? Laat je tips en ervaringen achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.