Home » Dit kun je verwachten in de herziene versie Bvj

Dit kun je verwachten in de herziene versie Bvj

In het volgende schooljaar ga je als docent aan de slag met een compleet vernieuwde Biologie voor jou. Zo is het thema Voortplanting en Seksualiteit grondig herzien. Bereid je voor op pubishaar in plaats van schaamhaar en meer aandacht voor een divers, gelijk en inclusief kader.

Elk schooljaar wordt er kritisch gekeken naar de inhoud van onze lesboeken. Zijn er aanpassingen die we kunnen maken om nóg beter aan te sluiten bij de huidige tijd en doelgroep? Missen we iets, zijn we (iets) wijzer geworden? De herziening van Biologie voor Jou is hier een mooi voorbeeld van. Samen met experts geven we een aanzet voor meer aandacht voor seksualiteit in een meer divers, gelijk en inclusief kader.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De maatschappelijke ontwikkelingen, zeker onder jongeren, volgen elkaar snel op bij dit onderwerp. Het thema Voortplanting en seksualiteit is herzien om beter aan te sluiten bij de leerlingen. Malmberg heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om uit te gaan van de overeenkomsten tussen man en vrouw en – waar mogelijk – man en vrouw samen te behandelen. Bijvoorbeeld door de geslachtsorganen tegelijk te behandelen. Zo krijgt de clitoris net zoveel aandacht als het mannelijk genotsorgaan.

Ook heeft de invloed van hormonen een meer centrale plaats gekregen en is de basisstof geactualiseerd. In de basisstof is bijvoorbeeld de uitleg toegevoegd dat het voortplantingsstelsel méér is dan alleen de primaire geslachtsorganen: het gaat om alle organen die betrokken zijn bij de voortplanting. Dus ook bijvoorbeeld de borsten. Ook wordt de term vulvalippen gebruikt, in de plaats van schaamlippen.

Puberteit en seksualiteit

De puberteit wordt eveneens anders besproken. Een belangrijk uitgangspunt: iedereen ontwikkelt zich anders en in eigen tempo. Bij geestelijke verandering zijn nu bijvoorbeeld ook onzekerheid, stress, piekeren, perfectionisme, depressieve gevoelens en erbij willen horen toegevoegd. De term pubishaar wordt gebruikt in de plaats van schaamhaar. 

De basisstof seksualiteit is het meest grondig herschreven en geactualiseerd, met name op het gebied van gender, geaardheid en online seks. In ‘Veilige seks’ komen drie onderwerpen aan bod: wensen en grenzen, SOA’s en geboorteregeling.  Het belang van ‘wederzijds consent’ wordt sterk benadrukt, alles wat daarbuiten valt, is ongewenst seksueel gedrag.

Wil je meer weten? Klik hier om te zien wat de aanpassingen zijn in de nieuwe releases van BvJ zijn. De geeltjes in de boeken geven aan waar de aanpassingen zijn gedaan.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.