Home » De pabo is weer populair

De pabo is weer populair

Het aantal inschrijvingen voor de pabo loopt weer op. In onzekere tijden biedt een lerarenopleiding baanzekerheid voor de toekomst: leerkrachten zijn altijd nodig. Wat motiveert al die nieuwe studenten? Meer waardering voor het onderwijs, mede dankzij de corona-ellende, speelt zeker een rol.

Tekort aan leerkrachten

De door corona veroorzaakte economische crisis zorgt ervoor dat er een toename is in het aantal inschrijvingen voor opleidingen die baanzekerheid bieden, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers in NRC. En waar is er nu meer baanzekerheid dan in het onderwijs? Het Ministerie van Onderwijs verwacht volgens het CBS dat er in 2022 een tekort is van ruim 4.000 leerkrachten. In 2027 zou dat tekort zijn opgelopen tot 11.000 leerkrachten.

Extra inschrijvingen pabo

Dat de lerarentekorten problematisch zijn, blijkt tijdens deze coronacrisis des te meer. Nu meer docenten uitvallen of in quarantaine moeten, is het steeds moeilijker om de lege plek voor de klas op te vullen. Maar de inschrijvingscijfers van dit schooljaar geven hoop. De pabo trok met 7.000 inschrijvingen ruim een derde meer studenten dan vorig jaar, volgens de Vereniging voor Hogescholen. Nu baanzekerheid vaker een doorslaggevende factor is bij studiekeuze, neemt het aantal studenten dat kiest voor een lerarenopleiding toe. Baangarantie verdringt daarmee ‘minpunten’ als werkdruk en salaris.

Waardering en baangarantie

Het grote voordeel van een lerarenopleiding is dat docenten altijd nodig zijn. Dit realiseren ook jongeren zich. Dat het onderwijs door de lockdown extra in het nieuws is, zorgt voor meer maatschappelijk bewustzijn bij jongeren. Bovendien is het onderwijs niet alleen negatief in het nieuws. Juist de goede kanten van het vak staan extra in de spotlights. Denk aan de veerkracht van docenten die het onderwijs ook op afstand draaiende weten te houden. Wat ook helpt is dat ouders zich realiseren dat ‘lesgeven een vak is’, nu ze zelf de kinderen moeten begeleiden bij thuisonderwijs. Het onderwijs is daardoor in aanzien gestegen. In combinatie met de baangarantie maakt dat een pabo-opleiding tot een gouden greep.

Deeltijd en zij-instromen

De lerarentekorten in het onderwijs zijn daarmee natuurlijk niet direct opgelost. Het duurt minstens vier jaar voordat de studenten ook daadwerkelijk voor de klas staan. Bij de Vereniging van Hogescholen gaat daarom de aandacht zeker uit naar flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten. Want ook volwassenen met een opleiding en baan kiezen er, mede door de baanzekerheid in het onderwijs, steeds vaker voor om de overstap te maken. 10.445 mensen kozen er dit jaar voor om in te stromen in het deeltijdonderwijs. Hiermee is de instroom gestegen met 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel daarvan is bovendien ingestroomd in een onderwijsopleiding in deeltijd. Dit studiejaar gaat het om 3.283 studenten.

Onderwijs is nooit saai

Natuurlijk is baanzekerheid belangrijk, maar een baan in het onderwijs is ook gewoon ontzettend leuk. Het onderwijs is nooit saai, volgens herintreder Antine Wieringa. En het onderwijs combineren met een andere baan is voor steeds meer mensen de sleutel tot uitdaging en plezier in het werk. En als het even niet zo lekker loopt, dan zijn er volop coaching- en ontwikkeltrajecten waardoor je als docent snel weer gelukkig voor de klas kunt staan.

Waarom heb jij (recent) gekozen voor een pabo-opleiding? Deel je ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.