Home » De opkomst van de teacherpreneur

De opkomst van de teacherpreneur

De druk om zo efficiënt mogelijk te werken maakt docenten vindingrijker dan ooit. Mede daardoor vindt een toename van zogenoemde teacherpreneurs plaats: docenten die voor de klas staan en de rest van hun tijd besteden aan het verspreiden van best practices en innovatieve ideeën. Tijd voor? Niet bepaald. Toch vullen steeds meer docenten hun werk in het onderwijs op deze ondernemende manier in. Zelfs als dat wat minder uren voor de klas betekent.

Teacherpreneurs zijn docenten die lesgeven en zich daarnaast op uiteenlopende manieren inzetten voor een beter onderwijs. Sommigen houden zich bezig met beleid, maar ook het structureel coachen en ondersteunen van andere docenten of het ontwikkelen van (technologische) onderwijs-tools zijn voorbeelden van  ‘teacherpreneurschap’. Een hybride rol, maar wel een waarbij de docent bewust voor de klas blijft staan.

Is dat nou zo nieuw?
Nee. Teacherpreneurs zijn er altijd al geweest. Net als ondernemers die niet direct uit het onderwijs komen maar zich er wel op toespitsen. De markt is verzadigd door ondernemers – denk aan de explosieve toename van sociale media- en ICT-experts – die veelal niet direct uit het werkveld komen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar heeft wel tot gevolg dat scholen voorzichtiger zijn met het inschakelen van deze partijen.

Precies daar hebben de teacherpreneurs een streepje voor: Zij weten tenslotte als geen ander waar leerlingen, collega’s en het onderwijs in het algemeen behoefte aan hebben. Hun primaire motivatie zit in het dichten van gaten en oplossen van kwesties waar ze dagelijks mee te maken hebben – niet in verdienen van geld. Door de toename van het aantal teacherpreneurs zijn innovatieve oplossingen steeds vaker binnen de muren van een schoolgebouw te vinden. Een bottom-up aanpak, waar zowel de docent als de school van profiteert.

Ben of ken jij een teacherpreneur?
Onderwijs van Morgen is op zoek teacherpreneurs! Graag gaan we met jullie in gesprek om zowel jullie motivatie als knelpunten en leermomenten met andere docenten te delen. Dit willen we doen door middel van een serie themablogs. Op die manier willen we goede ideeën een platform bieden en daarnaast (nog) meer docenten motiveren om op ondernemende wijze het onderwijs te verbeteren. Dus ben of ken jij een teacherpreneur? Stuur dan een e-mail naar renee.conradi@malmberg.nl en laat alvast een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

27 reacties op “De opkomst van de teacherpreneur”

 1. Ine van Gaalen

  Hallo Renee,

  JA zo’n teacherpreneur ben ik wel. Nooit geweten dat daar een naam aan hing…
  Het lijkt me een mooi plan om zo’n blog in de lucht te brengen. Daar wil ik wel toegang toe hebben en mijn steentje, waar mogelijk aan bijdragen.

  hartelijke groet
  Ine van Gaalen
  info@terrazul.nl

 2. Harriet Kollen

  Inderdaad mooi ! Ik merk zelf ook dat je een streepje voor hebt als je zelf weet hoe het voelt in onderwijs te werken.
  Waanzinnig goed initiatief dus

 3. Een interessant initiatief.
  Zou graag zien dat “teacherpreneurs” zich verbinden met als enige doel het verbeteren van onderwijs. Benieuwd of dat via dit platform zou kunnen gaan lukken.
  Blog: http://fdroog.wordpress.com
  Twitter: @FransDroog

 4. Help ik ben geloof ik ook een Teacherpreneur.
  m.j.smit@hr.nl en zoek binnen de Hogeschool Rotterdam (en misschien ook wel daarbuiten) naar mogelijkheden om andere “teacherpreneurs” op niveau te ondersteunen.

 5. Redactie Onderwijs van Morgen

  Beste teacherpreneurs, zowel via het reactieformulier als de e-mail hebben we ontzettend veel respons gehad op de oproep. Wat een enthousiasme! Om te beginnen gaan we in kaart brengen wie jullie zijn en wat jullie doen. Daarna nemen we – op korte termijn – contact met jullie op. Voor nu alvast bedankt voor de support en spread the word! Hartelijke groeten, de redactie

 6. Mariëlle van Woudenberg

  Goed initiatief
  Ik doe mee
  Ik leer graag van anderen en hoop anderen ook iets te kunnen bieden

 7. Bert Wieringa

  Een mooi initiatief. Zou graag zien dat “teacherpreneurs” zich verbinden als dat via dit platform zou kunnen gaan lukken. wil daar best aan meedoen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.