Onderwijs De beste geschiedenis-sites

De beste geschiedenis-sites
D

Als laatste in een reeks artikeltjes naar aanleiding van de Week van de Geschiedenis vandaag een overzicht van geschiedenis-sites. Hieronder de negen favoriete websites van Anneloes Crince Le Roy-Peek, docente Geschiedenis op Het Nieuwe Eemland te Amersfoort.

1. Digischool histoforum
Histoforum verkent de mogelijkheden van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) voor het onderwijs in geschiedenis en staatsinrichting.

2. Teleblik
Teleblik is een website voor het onderwijs en bevat duizenden uren televisiemateriaal, voornamelijk uit de archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische en recente audiovisuele bronnen die leerlingen en docenten kunnen zoeken en bekijken (lees ook: Blik op Teleblik).

3. Geschiedenisleraar.info
Geschiedenisleraar.info heeft als doelstelling om historische links en informatie te verzamelen voor leerlingen van het middelbaar onderwijs en dan met name voor het VMBO.

4. De canon van Nederland
De culturele en historische canon van Nederland telt 50 vensters van belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven.

5. Anno.nl
Dit onderwijsportaal voor geschiedenisdocenten bevat digitaal lesmateriaal, een geschiedenisgids en nieuwsbrief. Anno is ook medeorganisator van de Week van de Geschiedenis.

6. Vroeger of later
Een komisch en spannend spel met belangrijke jaartallen uit de Nederlandse geschiedenis.

7. / Geschiedenis
Op deze site van de VPRO vind je een overzicht van geschiedkundige programma’s op radio en televisie. (lees ook: Geschiedenis op tv)

8. De Polygoon collectie
Een duik in de archieven van het Polygoon journaal. Bekijk oude beelden en verwerk ze in de les.

9. Week van de Geschiedenis
De Week van de Geschiedenis uitgelicht. Hier vind je ook bijzondere Week van de Geschiedenis-activiteiten bij u in de buurt. Bijvoorbeeld dit weekend de laat-middeleeuwse jaarmarkt in Hooge Mierde, aanstaande vrijdag het Rotterdams Kampioenschap Sterke Verhalen Vertellen of aanstaande zaterdag met de museumtrein door Groningen.

 

6 REACTIES

  1. De uitleg van de poll: 37% is voor het verplicht stellen van de ‘Canon van Nederland’ voor het geschiedenisonderwijs. De overgrote meerderheid van de stemmers (63%) is tegen.

  2. hier is de beurt van menings uitineg en tegenwoordig is menings uiting heel naar wat mesnen zeggen alle sooorten dingen die niet horen bij een persoon dus ik vindt dat je moet opletten wat je zegt en nietmand mee pijn mee doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

6x samenwerken op afstand met digitale tools

Door het coronavirus zijn alle scholen in Nederland dicht. Niet alleen leerlingen moeten op afstand leren, ook de samenwerking tussen leraren verloopt vooral vanuit...