Po, vo of mbo Basisonderwijs Communiceren met ouders doe je zo

Communiceren met ouders doe je zo
C

Als leerkracht in het primair onderwijs is het belangrijk dat je niet alleen een goede relatie opbouwt met leerlingen, maar ook met ouders. De school en de ouders kunnen tenslotte samen meer voor het kind betekenen dan afzonderlijk. Maar hoe doe je dat, een constructieve relatie opbouwen met ouders? 

School en ouders hebben elkaar nodig. Kinderen leren namelijk beter en gaan met meer plezier naar school als hun ouders bij de school betrokken zijn. Investeer daarom in goede communicatie: zo voelen ouders zich verbonden met de school en de leerkrachten.

Ontwikkel een visie

Allereerst is het belangrijk om als school een visie te ontwikkelen. Hoe kijk je als school tegen de samenwerking met ouders aan? Communiceer naar de ouders wat je van hen verwacht. Maar ook wat zij mogen verwachten van de school. Durf grenzen te stellen: dat biedt beide partijen duidelijkheid.

Een persoonlijke benadering

Benader ouders altijd persoonlijk en wees oprecht in hen geïnteresseerd. Begin het schooljaar bijvoorbeeld met een startgesprek waarin je elkaar leert kennen. Zo voelen ouders zich welkom en ontstaat er een veilige sfeer. Dat maakt het uitwisselen van informatie later in het jaar makkelijker.

Vertrouw elkaar

Samenwerken met ouders vraagt om vertrouwen. Dat is belangrijk, want een relatie zonder vertrouwen is kwetsbaar: je moet dan precies zijn in wat je zegt en de kans is groot dat je alsnog verkeerd wordt begrepen. Betrouwbaar ben je als je open bent over de beslissingen die je neemt en als je afspraken en beloftes nakomt. Is er iets fout gegaan? Geef dat eerlijk toe en bied je verontschuldigingen aan.

Verplaats je in ouders

Goede communicatie met ouders ontstaat alleen als je hen niet ziet als bedreiging, maar als partners die een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Probeer je altijd te verplaatsen in hun standpunt. Pas je manier van communiceren aan op die van de ouders. Dan ontstaat er geen ruis in het gesprek en komt je boodschap goed over. Bereid gesprekken met ouders ook altijd goed voor. Meer hierover lees je in het OVM-artikel 5 tips voor effectieve oudergesprekken.

Investeer in een goede relatie

Kinderen hebben leerkrachten en ouders nodig die op één lijn zitten. Een goede samenwerking tussen school en ouders draagt namelijk bij aan hun welbevinden en plezier op school. Ook zorgt het voor meer werkplezier van leerkrachten. Daarom is het belangrijk om te blijven investeren in een goede relatie met ouders. Dat doe je met bovenstaande tips!

Onderzoeksproject

Het onderzoeksproject Thuis in de school helpt scholen met de ontwikkeling van effectief educatief partnerschap. Onderzoekers, leerkrachten en ouders van de deelnemende scholen werken gezamenlijk aan een school-specifiek gespreksmodel, waarin de communicatie tussen ouders en leerkrachten wordt vastgelegd. Naar verwachting leidt dit project tot een betere communicatie en verankering van ouderbetrokkenheidsactiviteiten in het schoolbeleid. Hier lees je er meer over.

Op welke manier zorg jij voor ouderbetrokkenheid en goede communicatie met ouders? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

2 REACTIES

  • Beste Meester Peter,

   Hoewel de naam anders doet vermoeden is schoolappsvergelijken geen onafhankelijke vergelijkingssite. De site is eigendom van Movivo, die achter Zinus zit. Niet erg kies, zeker niet omdat ze dat niet groot en duidelijk bovenaan de site vermelden. Het is maar dat je het weet.

   Groet,
   Rob

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Coronaproof de feestdagen door

Kan Sinterklaas naar school komen? Doen we het kerstdiner in de klas? We zijn allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor de gezellige wintermaanden:...

Online versus offline leren: de voor- en nadelen

Je hoort tegenwoordig steeds meer over online en offline leren. Maar hoe verhouden deze manieren van leren zich tot elkaar? Betekent de keuze voor...