Home » Boekentips november 2023

Boekentips november 2023

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt
Onderbouw

Komt een giraf bij de dokter
Ninette Sarnes
Uitgeverij Volt

Omslag komt een giraf bij de dokter

Dokter Kip heeft een goedlopende dokterspraktijk. Geroutineerd roept ze de ene na de andere patiënt binnen en stelt ze vlot diagnoses. Zo heeft mevrouw Giraf een cabrio-koutje opgelopen. Dokter Kip schrijft haar een behandeling met een warmtelamp voor. De staart van meneer Vos zat klem tussen de deur. De staart is gebrokenen moet in het gips. Gelukkig kan dokter Kip ieder dier helpen. 

Tegen de winter is ziek zijn of naar de dokter gaan een geliefd thema in de kleuterklas. Gebruik dit humoristische stapelverhaal als aanzet tot een kringgesprek over een doktersbezoek. Kan dokter Kip echt ieder dier helpen? Kunnen dokters alles? Op de linkerpagina zie je steeds wat het dier aan dokter Kip vertelt. En op de rechterpagina staat dat verhaal in vier mooie illustraties.

Middenbouw

Pluk en Pluis
De weg naar terug
Mathilde Stein
Uitgeverij Lemniscaat

omslag Pluk en Pluis

Pluis heeft een relaxt leventje. Hij woont in de tuin van Groothand, Kleinhand, Kleurhand en Aaihand die hem aaien en lekker eten geven. Maar dan komt er een nieuwe bewoner in het hok: Pluk! Deze onverschrokken cavia snakt naar actie. Pluk voelt zich een ninjavia en wil op avontuur. Hij is vastbesloten om de gestolen ring van prinses Miski terug te brengen. Pluis durft eigenlijk niet, maar heeft weinig keus.

Mathilde Stein werd bekend met haar succesvolle prentenboek Bang MannetjePluk en Pluis is een lekker dik boek van meer dan 300 pagina’s voor beginnende lezers. Het leest vlot met korte zinnen, originele woorden en veel humor. Voer een denkgesprek in de groep over vriendschap en grenzen stellen. Is het goed dat Pluk Pluis meeneemt, ook al wil hij eerst niet? Word jij weleens overgehaald om dingen te doen? Is dat goed of slecht? Hoe kun je nee zeggen?

Bovenbouw

De spin en de sleutel
Anna Woltz
Uitgeverij Querido

Omslag de spin en de sleutel

Elena heeft op sociale media een filmpje gepost dat viral is gegaan en moet zich nu verstoppen. Ze gaat naar de boerderij van haar tante, haar nieuwe vriend en haar twee stiefkinderen met superrare namen: Atlas en Kennedy. Lukt het Elena de buitenwereld van zich af te schudden? En wat voor geheimen en trauma’s draagt dit gezin met zich mee? Nadert het einde van de wereld echt, zoals Atlas beweert? 

Door de korte hoofdstukjes is dit spannende boek uitermate geschikt als voorleesboek. Koppel het aan je lessen mediawijsheid: hoe ga je als tiener om met de impact van sociale media? Onderzoek samen de verschillen tussen Elena en Atlas. In wie herkennen de kinderen zich?

Leerkracht

Omringd door idioten
Thomas Erikson
Uitgeverij HarperCollins

Omslag omringd door idioten

Waarom staat collega Ria uit groep 4 toch altijd op de rem? En hoe komt het dat collega Bram steevast meteen enthousiast is, ook over vage plannen? Dit praktische boek geeft handreikingen om jezelf en je collega’s beter te begrijpen.

Erikson neemt je stap voor stap mee in de wereld van de kleurenleer van persoonlijkheidstypen. Je ontdekt dat mensen die vooral ‘rood’ zijn snel tot de kern komen en soms vrij directief zijn. ‘Blauwe’ collega’s reageren vaak secundair en komen achteraf pas met allerlei vragen en punten. Als je deze en andere eigenschappen bij jezelf en in je team herkent, ontstaat er meer onderling begrip en daardoor ook meer werkgeluk. Misschien herken je de persoonlijkheidstypen in je eigen groep!

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen door schoolbibliotheek-expert Leesvink.
Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.