Home » Boekentips mei 2024

Boekentips mei 2024

Meisje dat een boek leest in een boom
Onderbouw

Er kwam een krokodil logeren
Harmen van Straaten
Uitgeverij Leopold

Omslag van Er kwam een krokodil logeren

De bel gaat. ‘Het zal wel weer een pakketje voor de buren zijn,’ bromt papa. Als Timo gaat kijken, staat er een enorme doos in de gang. Er zit een grote groene krokodil in, die zegt dat hij komt logeren. Dat lijkt eerst nog wel leuk, totdat hij al het eten opeet, de hele badkamer nat maakt en van de trapleuning wil glijden. En als je er wat van zegt, dreigt hij in je bil te bijten. Hoe komen ze van deze ongenode gast af?

Dit grappige prentenboek is geheel op rijm geschreven. De vlotte illustraties bevatten grappige details. Hebben de kinderen ook wel eens een logé gehad die minder leuk was dan het leek? Als ze een dier als logé mogen kiezen, welk dier zou dat dan zijn? Laat ze een fantasievolle tekening maken met een dieren-logé in bed.

Middenbouw

De boom die een wereld was
Yorick Goldewijk en Jeska Verstegen
Uitgeverij Ploegsma

Omslag van De boom die een wereld was

Er was eens een boom die zo oud was als de wereld. In en om de boom leefden allerlei dieren, met elk hun eigen, unieke verhaal en hun eigen connectie met de boom. Is de luiaard wel zo lui als iedereen denkt? Is de steenuil wel een uil of is hij een steen? En wat heeft de boerenzwaluw te maken met de plotselinge verdwijning van de glanzende houtmier?

Dit boek bevat korte, licht filosofische verhalen over de dieren in en om de boom. De sfeer van de illustraties is dromerig en ingetogen. Zien de kinderen een verband tussen de verhalen? Laat ze alle dieren karakteriseren. Waarom is de snoek zo chagrijnig? Hoe komt de luiaard ineens zo actief? En wat is het geheim van Betsie?

Bovenbouw

Paddenstoel & Co
Geert-Jan Roebers en Wendy Panders
Uitgeverij Gottmer

Omslag Paddenstoel & Co

Co, welke co? Nou, dit boek gaat niet alleen over paddenstoelen, maar over allerlei soorten schimmels. Misschien denk je nu: ‘Bah, ik heb echt geen zin om over die viezigheid te lezen.’ Maar vergis je niet: schimmels zijn razend interessant. Zonder schimmels zouden wij niet kunnen leven. Er zitten bijvoorbeeld ook schimmels in je lijf die ervoor zorgen dat je gezond blijft. De ‘vruchten’ van schimmels zijn de paddenstoelen. Paddenstoelen werden vroeger vooral in verband gebracht met magie en hekserij. Gelukkig weten we nu beter!

Vraag de kinderen aan de hand van dit boek een eigen paddenstoel te ontwerpen. Welke eigenschappen heeft de paddenstoel en waar komt hij voor? Hoe heet hij? Koop een kweekset voor champignons of andere paddenstoelen en bekijk iedere dag met de groep hoe de schimmels groeien. Daarna kunnen jullie een lekkere champignon- of paddenstoelensoep maken.

Leerkracht

Het Knalgoede Knutselboek
Yuval Zommer
Uitgeverij Lemniscaat

Omslag Het Knalgoede Knutselboek

Hoe maak je picknickvliegen, coole kwallen en vrede op aarde? Dit doeboek leert je heel goed om je heen te kijken en te waarderen wat de natuur aan schatten biedt. Wat kun jij met zand, bloesem en kiezels? Dit prachtig geïllustreerde boek vol foto’s is een genot om in te kijken, ook vanuit je luie stoel. Je krijgt heel veel knutselinspiratie én een kijkvraag: vind jij de vijftien mieren?

Yuval Zommer schreef en illustreerde al heel veel natuurboeken voor kinderen, waaronder Het bijzondere beestjesboek en Het briljante bloemenboek. In dit knutselboek stelt hij dat voor elke beschreven activiteit maar vier stappen nodig zijn. Overkoepelend staat stap 2 voor: ‘Breek de regels’, en stap 4 voor: ‘Geniet van het proces’. De aanwijzingen bij elke activiteit zijn eenvoudig, verrassend en doeltreffend. Het is tijd om natuurkunst te maken!

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met schoolbibliotheek-expert Leesvink. Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.