Home » Boekentips juni 2024

Boekentips juni 2024

boekentips juni
Onderbouw

Dit boek gaat over Nederland
Kristi Freijssen en Agnes Loonstra
Uitgeverij Flora

Omslag Dit boek gaat over Nederland

Dit vrolijke boek gaat over Nederland. Wat een gek, plat land is het, hè? In dit grootformaat kartonboek met kleurrijke illustraties ontdek je alles over koeien, kaas en klompen en lees je waar Nederland nog meer om bekend staat. Je ziet hoe de mensen wonen, wat ze eten en wat hun gebruiken zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat de meeste Nederlanders moeilijk stil kunnen zitten en altijd bezig zijn? Lees ook over typisch Nederlandse uitvindingen, zoals dijken, ecoducten en de kaasschaaf … of is dat geen Nederlandse uitvinding?

Wat vinden de kinderen typisch Nederlands? Herkennen ze situaties uit het boek? Hoe wonen ze zelf en wat eten zij graag? Geniet samen van de diversiteit in Nederland, maar ook in de groep.

Middenbouw

Beer en Faas en de stalen oppas
Anke Kranendonk en Esther Leeuwrik
Uitgeverij Gottmer

Omslag Beer en Faas

De tweeling Beer en Faas hebben al menig oppas versleten, maar als papa en mama moeten werken is daar ineens de excentrieke Stella. Deze dame weet van aanpakken en schrikt niet van een ongelukje zus of een kiftende tweeling zo. De tweeling noemt haar Staal, en van staal is ze!
Als verrassing studeren de kinderen met Staal een concert in om de thuiskomst van papa te vieren. Maar dat oefenen is nog niet zo gemakkelijk! Zeker niet als je elkaar constant in de haren vliegt …

De tweeling Beer en Faas wordt regelmatig door elkaar gehaald. Hoe zou jij het vinden om een dubbelganger te hebben? Lijkt het je leuk om een tweeling te zijn? Ken je in je omgeving mensen die tweeling zijn?

Bovenbouw

De trein van vier over twaalf
Conny Palmkvist
Uitgeverij Kluitman

Omslag de trein van vier over twaalf

De twaalfjarige Nicolaus zit midden in de nacht in de gang van het ziekenhuis. Het is geen bezoekuur, maar voor kinderen van wie de moeder bijna doodgaat, wordt een uitzondering gemaakt. Nicolaus kan het niet langer aan en rent de kamer uit. In de lift ontdekt hij een rode knop, die er eerder niet was. Hij drukt erop en belandt in een ondergronds treinstation, waar de tijd stilstaat. Met de trein kan hij terugreizen naar gebeurtenissen waar hij spijt van heeft in zijn leven. De vraag is of hij op tijd komt om momenten met zijn moeder opnieuw te beleven en anders te doen. Een prachtig, ontroerend en tikje magisch verhaal over loslaten en verlies, maar ook over troost en hoop.

Buiten is het warm.
Hierbinnen heb ik het ijskoud.
Kippenvel op mijn armen.
En op mijn hart.
Hartkippenvel, dat krijg je als je hart kapotvriest van al het verdriet dat je op je ziel draagt.

Dit citaat staat op bladzijde 98. ‘Hartkippenvel’ is mooi gekozen! Het beschrijft het gevoel van Nicolaus perfect. Omschrijf in je eigen woorden het gevoel dat dit stukje tekst bij jou oproept.

Leerkracht

Wat kan ik doen met een kartonnen doos?
James Maclaine
Usborne Publishers

Omslag Wat kan ik doen met een kartonnen doos

Behoefte aan frisse knutselinspiratie? Dit boek staat vol duidelijke beschrijvingen en vrolijke beelden. Kinderen kunnen met karton een Romeinse boogbrug bouwen, of een knikkerhindernisbaan, of een eigen binnentuintje in een doos. Of laat hen ontdekken hoe je een lege doos zo sterk maakt dat je erop kunt zitten. De ideeën in dit boek zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Doe zelf ook lekker mee!

Deze boeken zijn zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met schoolbibliotheek-expert Leesvink. Meer informatie vind je op Leesvink.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.