Een initiatief van Malmberg

Terughalen IS vrouwen en hun kinderen

Een groep IS-vrouwen probeert via een kort geding af te dwingen dat zij samen met hun kinderen terug mogen keren naar Nederland. Het Openbaar Ministerie wil ook dat deze Syriëgangers worden teruggehaald, maar het kabinet houdt dat nog tegen.

Vraag vooraf

Wat is volgens jou de reden dat het kabinet geen Syriëgangers wil toelaten in Nederland?

Lees de tekst

Terugkeer Syriegangers beter voor nationale veiligheid

Vragen bij de tekst

  1. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt het voor onze nationale veiligheid beter om de kinderen van Syriëgangers terug te halen. Welk argument en subargument worden daarvoor gegeven?
  1. Waarom is het volgens de NCTV ook veiliger om de ouders terug te halen?
  1. Noem minstens vier redenen waarom de druk op het kabinet toeneemt.
  1. In de tekst staat het kabinet geen uitreizigers in Syrië gaat ophalen, omdat het te gevaarlijk zou zijn om naar dit land af te reizen. Formuleer op basis van de tekst een ander argument waarom het kabinet geen Syriëgangers wil ophalen.

Aan de slag

Bekijk de peiling van EenVandaag. Een deel van de klas noteert tijdens het kijken wat er precies gepeild is; een ander deel noteert de uitkomsten.

(afkomstig van: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/is-kinderen-wel-of-niet-ophalen-het-is-voor-veel-mensen-een-lastige-kwestie/)

Houd nu een peiling in de klas over dezelfde onderwerp. Bespreek de uitkomsten met elkaar. Komen de uitkomsten in de klas overeen met de uitkomsten in de peiling van EenVandaag?

Downloads

Week 45 antwoorden lesopener_Terughalen_IS_vrouwen_en_hun_kinderen

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands