Home » Materiaal 12+ » Waar ligt de grens: flirten of grensoverschrijdend?

Waar ligt de grens: flirten of grensoverschrijdend?

Vier jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door #MeToo. Is er nu eindelijk een verandering te zien in Nederland?

 

Het online tv-programma BOOS zond eind januari een uitzending uit die ging over grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice of Holland. De uitzending is al miljoenen keren bekeken, en het lijkt erop dat de uitzending een ware golf van meldingen van grensoverschrijdend gedrag heeft veroorzaakt. In veel organisaties wordt nu onderzocht of er bijvoorbeeld wel een vertrouwenspersoon is, en of die toegankelijk is voor het personeel. The Voice is gestopt met uitzenden. In klaslokalen en aan keukentafels is er aandacht aan besteed. Meldingen van grensoverschrijdend gedrag kwamen er ook vanuit de sport, onder andere bij voetbalclub Ajax. Een Tweede Kamerlid van de Partij van de Arbeid is vertrokken uit de Kamer vanwege nieuws over grensoverschrijdend gedrag. Bij krant De Telegraaf is er een redacteur op non-actief gezet. De verschillende meldpunten in Nederland geven aan een flinke piek te zien in het aantal meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De regering heeft oud-voorzitter van de Sociaaleconomische Raad (SER) Mariëtte Hamer aangesteld als speciale regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag.

Cultuurverandering

Er moet een cultuurverandering komen schrijft de NOS. De nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Robert Dijkgraaf wil een nieuwe cultuur waarin niemand wegkijkt. Waar mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag. Hamer gaat op dit ministerie aan de slag voor tenminste drie jaar. Daarmee lijkt de regering het maatschappelijk probleem serieus te nemen. Ze heeft de taak meegekregen een maatschappelijk debat te gaan aanslingeren over het onderwerp. Dat het een probleem van ons allemaal is, is duidelijk.

Educate your sons?

Jaren nadat in Hollywood de eerste berichten binnenkwamen over seksueel grensoverschrijdend gedrag lijkt het erop dat het onderwerp bovenaan de maatschappelijke agenda van Nederland staat. Hoe verander je het geïnternaliseerde gedrag van mannen – en soms vrouwen? Moet de school een belangrijke rol spelen of is dit een onderwerp wat thuishoort in de opvoeding door ouders? En draait het dan om het beschermen van dochters, of het opvoeden van zoons? Wat denk jij?

Downloads:

Grensoverschrijdend gedrag werkblad havo

Grensoverschrijdend gedrag werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Het wordt wat strenger

Bron 2: Eenvandaag opiniepanel

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.