Een initiatief van Malmberg

Vrijheid van vereniging of verbod op motorclubs?

Het Openbaar Ministerie (OM) wil zowel de internationale organisatie van motorclub Bandidos als de Nederlandse afdeling verbieden.

Binnen de Bandidos Motorcycleclub (MC) is sprake van een cultuur van wetteloosheid, waarin geweld en andere criminaliteit wordt gepleegd, aangemoedigd en gefaciliteerd. Dat stelt het OM in een verklaring. ‘Deze cultuur wordt in stand gehouden met clubregels – zoals de zwijgplicht en afpersing en geweld tegen leden die de club willen verlaten – en clubmiddelen – zoals nieuwsbrieven waarin wordt opgeroepen om gedetineerde leden te steunen. Alleen een verbod kan daaraan een einde maken’, meent het OM. ‘Onze rechtsstaat kan niet toestaan dat verschillende groeperingen permanent een gewelddadige strijd met elkaar uitvechten in de openbare ruimte. Dat grote outlaw clubs in de motorwereld het recht van de sterkste willen laten gelden bij de vragen wie zich waar mag vestigen en wie welke kleding mag dragen’, stelt het OM.

Vereniging

Alleen al in de eerste negen maanden van 2017 vonden er volgens het OM in verschillende landen gewelddadige incidenten plaats waar vaak leden en bestuursleden van motorclub Bandidos bij betrokken waren. ‘De voorbeelden lopen uiteen van moord, schietpartijen, mishandelingen, vechtpartijen met messen en honkbalknuppels tot wapenbezit’, aldus het OM. Voor een mogelijk verbod maakt het OM in eerste instantie gebruik van het civiel recht. Volgens NRC Handelsblad is het in het strafrecht moeilijk om een vereniging te verbieden. ‘Dit kan alleen wanneer sprake is van criminele samenwerking. In het civiel recht wordt slechts getoetst of de activiteiten van een club in strijd zijn met de openbare orde. Dit is een ruimer criterium.’ De advocaat van de motorclub, Marnix van der Werf, liet aan RTV Utrecht weten dat er met een verbod inbreuk gemaakt wordt op het fundamentele recht van vrijheid van vereniging.

‘Ramdidos’

Dagblad Trouw schrijft dat de kans op een verbod van Bandidos ondanks dit recht wel aanwezig is. Zo verbood de Hoge Raad in 2014 pedofielenvereniging Martijn. ‘De bescherming van de gezondheid, de rechten en de vrijheden van kinderen wonnen het bij de Hoge Raad van het recht van de leden van Martijn op vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging’, stelt de krant. Het OM vindt een verbod van motorclub Bandidos ‘noodzakelijk’ en ‘proportioneel’. Hoogleraar Jan Brouwer denkt dat een verbod van Bandidos weinig uithaalt. ‘Stel dat het nu lukt om Bandidos te verbieden, dan noemen ze zich niet langer Bandidos, maar bij wijze van spreken Ramdidos’, zegt Brouwer in het Algemeen Dagblad. ‘Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door.’ De uitspraak van de rechtbank is op 20 december.

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer