Een initiatief van Malmberg

Vijfde golf: moeten we ons zorgen maken of valt het mee?

Het aantal besmettingen is hoog en omikron is in Nederland. Moeten we ons schrap zetten voor een tsunami of houden we het hoofd boven water?

 

Het aantal positieve tests wat door de GGD wordt gemeld is al dagenlang meer dan 20 duizend. Deze aantallen hebben we nog niet eerder gezien; vorige winter zagen we aantallen van 12 duizend besmettingen per dag. De epidemie kon toen onder de duim gehouden worden door een zware lockdown en een avondklok. De lockdownmaatregelen van deze winter zijn een stuk minder zwaar: er kan gesport worden en gewinkeld. De horeca is in ieder geval overdag nog open. En er is geen avondklok. Ook wordt er op de scholen nog gewoon lesgegeven. Vorige winter gingen de scholen zelfs een aantal weken dicht. Tegelijkertijd komen er verontrustende berichten binnen over de nieuwe coronavariant omikron. Deze variant zorgt momenteel in Zuid-Afrika voor een gigantische toename in het aantal besmettingen. De variant is ook in Nederland gesignaleerd. Het European Centre for Disease Control (ECDC) voorspeld dat binnenkort de helft van het aantal besmettingen in Europa door deze omikronvariant gaan komen.

Afschalen zorg

Nog voordat de omikronvariant werd ontdekt vorige maand werd er in Nederland door de zorg alarm geslagen. Zonder maatregelen zouden we binnen tien dagen in code zwart terechtkomen volgens OMT-lid Diederik Gommers. Daarop zijn de lockdownmaatregelen gekomen waar we nu mee te maken hebben. Daarnaast hebben ziekenhuizen toestemming gekregen om operaties af te zeggen. Dit afschalen van de zorg treft vooral mensen die een nieuwe knie zouden krijgen, of geopereerd moeten worden aan staar. Dit leidt tot frustratie bij het zorgpersoneel, die willen mensen helpen. Maar ook de patiënten waarvan de operaties worden afgebeld worden moedeloos van de situatie. De oplossing volgens de experts is meer vaccineren. Er zijn nog altijd veel mensen die niet gevaccineerd zijn. Dit zorgt voor spanningen in de samenleving: er is geen geduld meer aan beide kanten van de vaccinatie scheidslijn zo lijkt het.

Vaccinatieplicht?

Eventuele nieuwe maatregelen moeten heel voorzichtig worden afgewogen: de samenleving is aan het einde van het geduld. Er zijn veel korte lontjes. Maar kan de samenleving en de zorg openblijven nu de omikronvariant aan een opmars begint? Of moet Nederland voorzichtig aan ook gaan nadenken over een vaccinatieplicht net als in onze buurlanden? Wat denk jij?

Downloads:

Vijfde golf werkblad havo

Vijfde golf werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: De Jonge stemt in met verzoek operaties te mogen afbellen

Bron 2: Cijfers ongevaccineerden met corona in ziekenhuis

Actuele lessen

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer