Home » Materiaal 12+ » De wooncrisis: demonstreren of afwachten?

De wooncrisis: demonstreren of afwachten?

Een huis vinden lijkt onmogelijk. Duizenden gingen de straat op om te demonstreren. Maar is demonstreren de oplossing?

 

 

Nederlanders gaan steeds vaker de straat op. Dagblad Trouw schrijft dat het aantal demonstraties en protesten in de vier grote steden in vijf jaar tijd bijna zijn verdubbeld. In het oog springende demonstraties van de afgelopen tijd zijn natuurlijk de Black Lives Matter protesten, de klimaatmarsen, recentelijk twee keer een landelijk protest voor het uitgaansleven met Unmute Us. De vakbonden krijgen ook steeds vaker meer mensen op de been. Zij protesteren tegen beleid van de overheid of voor loonsverhoging. Afgelopen zondag vond in Amsterdam het eerste grote woonprotest sinds de jaren 80 plaats. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft kijkt er niet van op. “Ik denk al jaren: waar blijft de maatschappelijke onvrede? In de jaren 80 was er meer verzet, terwijl de situatie nu uitzichtlozer is.” verteld hij tegen de NOS. Er protesteerden afgelopen zondag zo’n 15.000 mensen in de hoofdstad.

Wooncrisis

Een crisis wordt het genoemd, het tekort van ongeveer 300.000 woningen in Nederland. Er wordt niet genoeg bijgebouwd, de doorstroom stokt. Ouderen die veel te ruim wonen kunnen niet terecht in een seniorenflat, stelletjes die groter willen wonen om een gezin te stichten kunnen geen (koop)woning vinden. De wachtlijsten voor sociale huur nemen toe en de gemiddelde prijs van een koopwoning is inmiddels alleen te kopen met een inkomen van twee keer modaal. De gemiddelde prijs is nu 410.000 euro. De Rabobank voorspelt een snellere groei van de huizenprijzen in 2021 en 2022: het einde lijkt nog niet in zicht.

Een verloren generatie?

Het zijn vooral twintigers en dertigers die gaan protesteren. Opgegroeid na de grote economische crisis van 2008. Het NRC Handelsblad interviewde een aantal demonstranten. Volgens de krant hebben twintigers en dertigers niet gekregen wat hen vroeger was beloofd. Het lijkt erop dat een goede baan niet meer een garantie is voor een goed huis. Helpt demonstreren, denk je?

Downloads:

Wooncrisis werkblad havo

Wooncrisis werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Duizenden betogers op de Dam voor aandacht woningcrisis

Bron 2: NOS op 3: De woningcrisis

Bron 3: Steeds meer demonstraties in Nederland, maar hoeveel zin hebben die eigenlijk?

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.