Home » Materiaal 12+ » De toekomst van ons pensioenstelsel: een eerlijkere verdeling?

De toekomst van ons pensioenstelsel: een eerlijkere verdeling?

Het rommelt in de polder. Afgelopen november liep het overleg tussen de sociale partners en het kabinet over de vernieuwing van het pensioenstelsel vast. Het kabinet gaat daarom zonder overleg met de sociale partners plannen doorvoeren zodat het pensioenstelsel toekomstbestendig gemaakt wordt. De vakbonden zijn daar boos over en vinden dat “Minister Koolmees niet genoeg oog heeft voor de dreigende daling van pensioenen van miljoenen mensen.” De werkgeversorganisaties zijn juist blij dat de minister gaat doorpakken. Zij waarschuwen voor de steeds groter wordende problemen rondom het huidige pensioenstelsel.

Onder andere gaat de minister kijken naar de houdbaarheid van de koppeling tussen de levensverwachting van mensen en de AOW leeftijd; de leeftijd waarop je kunt stoppen met werken. Nu betalen jongeren met hun pensioeninleg mee aan het pensioen wat aan ouderen wordt uitgekeerd. Het kabinet wil dat dit gaat veranderen, zodat de inleg en de uiteindelijke verdeling van het pensioen eerlijker kan tussen generaties. Een van de voorstellen van het kabinet is dat iedere Nederlander een ‘eigen pensioenspaarpotje krijgt’. Op die manier kun je precies zien hoeveel geld je zelf hebt ingelegd en hoeveel pensioen je daarvoor kunt verwachten als je zelf met pensioen gaat. Wat vind jij eerlijk?

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.