Home » Materiaal 12+ » Politiegeweld: te hardhandig of proportioneel?

Politiegeweld: te hardhandig of proportioneel?

Politiegeweld wordt steeds vaker op sociale media gedeeld. Nu deelt de politie zelf ook dronebeelden. Is dit een oplossing?

 

De politie zit in de hoek waar de klappen vallen. Bij voetbalwedstrijden komt het vaker tot een (gewelddadig) treffen met hooligans. Ook bij demonstraties is er vaker politieoptreden nodig om de rust te bewaren. De traditionele media berichten hierover, maar het zijn de filmpjes die rondgaan op sociale media die onrust veroorzaken. De Volkskrant schrijft over een incident tijdens de coronademonstratie afgelopen zondag in Den Haag. Politiechef Paul van Musscher wordt bevraagd over een filmpje van een agent die een demonstrant schopt. “Het ziet er niet fraai uit.” Wat op sociale media niet lukt kan in een krantartikel natuurlijk wel. Van Musscher schetst daar wat er voorafging aan het filmpje. Hij heeft het over acht politieagenten die tegen meer dan vijftig personen komen te staan. Onder andere zwaar vuurwerk wordt naar de agenten gegooid. Volgens Van Musscher moesten de agenten voor hun leven knokken.

Rotterdam

Eenzelfde verhaal kun je horen als je politiechef Fred Westerbeke uit Rotterdam bevraagd over het woonprotest van 17 oktober. Het NRC Handelsblad bericht over tientallen filmpjes die op sociale media rondgaan. Op de filmpjes is goed te zien dat politieagenten veel geweld gebruiken tegen demonstranten. Verschillende politieke partijen en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben kritiek op het politieoptreden. Het geweld door politieagenten werd veroordeeld. Maar Westerbeke heeft nu een manier gevonden om terug te slaan. De politie heeft dronebeelden van het protest vrijgegeven. Hiermee wil de politiechef laten zien dat het niet de politieagenten waren die demonstranten aanvielen, maar juist andersom.

Defend-groepen

Als reactie op het politiegeweld duiken er nu overal Defend-groepen op. Het zijn demonstranten die vaak in het zwart gekleed gaan en burgers willen beschermen tegen politiegeweld. Volgens politiechef Van Musscher zijn het juist deze demonstranten waar mot mee is: goed voorbereidde en bewapende demonstranten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) houdt deze groepen in de gaten vanwege het anti-overheidssentiment. Helpt het vrijgeven van dronebeelden tegen dit soort groepen? Wat denk jij?

Downloads:

Politiegeweld werkblad havo

Politiegeweld werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Politie verspreidt dronebeelden

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.