Home » 3x met plezier op schoolreis

3x met plezier op schoolreis

Met het einde van het schooljaar in aantocht staat voor heel wat leerlingen een schoolreisje op het programma. Hoewel de meeste leerlingen hier steevast naar uitkijken, ziet om en nabij vijftien procent van de basisschoolleerlingen ertegenop. Wat je hier als leerkracht aan kunt doen? In dit artikel zetten we drie korte tips voor je op een rij.

Tip 1: Om kleuters goed te informeren over wat er tijdens het schoolreisje allemaal op het programma staat, kun je de dag in beeld brengen met een groot werkbord, waarop kinderen stap voor stap zien wat de dagindeling is en aan welke regels ze zich moeten houden.

Tip 2: Zet in de informatiebrief de belangrijkste gedragsregels die tijdens het dagje uit gelden alvast op een rij. Vraag ouders deze regels vast goed door te nemen met hun kinderen. Dit zorgt ervoor dat zowel ouders als kinderen én alle leerkrachten en begeleiders goed op de hoogte zijn.

Tip 3: Koppel timide kinderen aan een ‘buddy’ zodat ze tijdens het schoolreisje niet alleen komen te staan. Zorg ervoor dat de begeleiders van de verschillende groepen goed op de hoogte zijn van de groepsdynamiek en dat ze weten welke kinderen wat extra aandacht nodig hebben.

Verder lezen?
De tips in dit artikel zijn afkomstig van Schoolreis.nl: het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine. Heb je behoefte aan meer tips en informatie over omgaan met kinderen die opzien tegen het schoolreisje? Lees dan het gehele artikel ‘Iedereen vol pret op schoolreis!’, geschreven door drs. Emmeliek Boost (directeur van de Opvoeddesk), op Schoolreis.nl.

Bekijk ook de 4 tips voor een veilig schoolreisje.

Wat doe jij om de onzekerheid bij leerlingen en of ouders weg te nemen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.