Home » 10 tips voor eindexamenkandidaten

10 tips voor eindexamenkandidaten

Nog even en dan beginnen de eindexamens weer. Voor vmbo-, havo- en vwo-leerlingen is dat een spannende periode die de nodige voorbereiding vereist. Daarom besteden we op Onderwijs van Morgen elk jaar aandacht aan de beste apps, tips en suggesties. In dit artikel zetten we tien tips voor jouw eindexamenkandidaten op een rijtje.

Tip 1: Begin op tijd met leren

Maak een planning, zodat je echt op tijd kunt beginnen. Met de Eindexamen App kun je aangeven in welke vakken en op welk niveau je examen doet. Aan de hand hiervan genereert de app een persoonlijk overzicht. Daarnaast kun je gemakkelijk een eigen overzichtelijke planning maken en bijhouden.

Tip 2: Volg een examentraining

Examentrainingen zorgen voor structuur, overzicht en handigheid. Je kunt ze fysiek volgen, maar online kan ook, bijvoorbeeld met de online-examentrainingen van Helpmijslagen.nl. Je kunt een analyserapport aanvragen, waarin je kunt zien hoeveel je per onderdeel scoort. Zo weet je meteen of er nog onderwerpen zijn die nog wat extra aandacht nodig hebben. Ook bieden sommige methodes examentrainers aan, zoals voor Engels of biologie.

Tip 3: Maak gebruik van video’s

Voor veel vakken is de examenstof uitgelegd in video’s. Bijvoorbeeld in de video’s van Frank Bosma (economie), Joost van Oort (geschiedenis), Juf Kok (aardrijkskunde) of Digistudies (diverse vakken).

Tip 4: Maak gebruik van samenvattingen

Veel leerlingen maken bij het leren voor de examens gebruik van samenvattingen. De samenvattingen op ExamenOverzicht zijn op inhoud gecontroleerd door docenten uit het vo. Je kunt de samenvattingen bestellen en thuisbezorgd krijgen, maar er is ook een app waarmee je ze digitaal koopt en meteen kunt lezen.

Tip 5: Leg de lesstof uit aan een ander

Spreek online af met een klasgenoot en leg hem of haar de examenstof uit. Dat kan nog best een uitdaging zijn. Maar juist zo kijk je opnieuw en op een andere manier naar de stof. Misschien ontdek je zelfs dingen die je eerder niet had opgemerkt.

Tip 6: Combineer verschillende middelen

Hierboven heb je gelezen over onder meer examentrainingen, video’s en samenvattingen. Door alle middelen te combineren, vergroot je de kans om te slagen voor het eindexamen.

Tip 7: Zorg voor voldoende ontspanning

Studeren voor je eindexamens is echt vermoeiend. Soms zit je wel zes uur per dag te leren. Dus ontspanning is ook belangrijk. Zeker als je vlak voor de examens zit, want die energie heb je juist nodig tijdens het centraal examen. Je weet zelf hoe je het beste kunt ontspannen: neem er de tijd voor.

Tot slot nog 3 tips voor in deze coronatijd. Hiermee kun je toch actief met school bezig blijven terwijl je thuis bent.

Tip 8: Blijf in je ritme

Ook al zit je nu niet elke dag op school, probeer toch elke dag in het schoolritme te blijven. Dan is de overgang naar school straks niet zo groot.

Tip 9: Blijf in contact met de school

Je school is er altijd om je door de examens heen te loodsen. Heb je vragen, neem dan gewoon contact op met je docent.

Tip 10: Geloof in jezelf

Speciaal voor leerlingen met faalangst schreven we een artikel vol tips om de eindexamenperiode rustig door te komen.

Tip voor de docent

Er zijn heel wat apps en andere tools die leerlingen kunnen ondersteunen bij een grondige voorbereiding op de eindexamens, maar uiteindelijk is het ook de docent die het verschil kan maken. Wat kun je als docent doen om je leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden? Gebruik ook deze artikelen:

 

Welke tips geef jij aan je eindexamenleerlingen? Deel ze met je collega’s via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind op een hinkelpad

Beweging in het rekenen (deel 2)

Er is steeds meer aandacht voor bewegen op school. Welke werkvormen zijn daadwerkelijk effectief voor het leren?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.