Home » Zo maak je een onderwijsstudio van je eigen huis

Zo maak je een onderwijsstudio van je eigen huis

Welke ruimte in huis gebruik jij voor je digitale lessen? Zit je aan de keukentafel? Aan een bureau in je slaapkamer? Of heb je (inmiddels) een eigen werkkamer? In dit artikel krijg je tips hoe je je werkplek zo kunt inrichten, dat lesgeven vanuit huis comfortabel wordt, en (bijna) net zo fijn als voor de klas.

Dit artikel is een bewerking van ‘Smart Ways to Upgrade Your Home Teaching Setup’ op Edutopia.

Door het coronavirus geven overal ter wereld leraren les vanuit hun eigen huis. Hier op Onderwijs van Morgen geven we je in diverse artikelen tips over digitaal lesgeven. Maar de werkplek zelf is net zo belangrijk. Met behulp van onderstaande tips kun je thuis je eigen onderwijsstudio inrichten.

1. Kies een rustige werkplek

Zorg voor een vaste werkplek. Idealiter bevindt die werkplek zich op een plaats waar je niet zo snel afgeleid wordt. Een aparte kamer inrichten als thuiskantoor is het fijnste. Zorg in ieder geval voor een opgeruimd bureau (of keukentafel): dat houdt je gefocust.

2. Maak de achtergrond aantrekkelijk

Tijdens de online lessen zien de leerlingen niet alleen jou, maar ook je achtergrond. Maak die uitnodigend. Hang een relevante poster op. Of maak voor je uitleg gebruik van een whiteboard. Met planten, bloemen en interessante boeken (die leerlingen écht moeten lezen) maak je de achtergrond nog aantrekkelijker. Of zorg voor een groen scherm, zodat je zelf een achtergrond en filmpjes kunt projecteren. Je kunt zo’n scherm kopen, maar je kunt er ook zelf één maken van een groot vel groen papier of een groen laken.

3. Verlicht je werkplek

Daglicht maakt productief. Zorg dus voor een werkplek met voldoende daglicht. Toch heb je bij de opname van je digitale lessen vaak nog extra licht nodig. Zo kunnen leerlingen ook de kleine nuances in je gezichtsuitdrukking waarnemen. Het beste is om een lamp te gebruiken die daglicht nabootst en dimbaar is.

4. Investeer in goed geluid

Ook in geluid moet je investeren. Want als de leerlingen niet goed horen wat je vertelt, neemt hun concentratie snel af. Geluid is ook belangrijk wanneer je instructievideo’s opneemt die je leerlingen later kunnen afspelen. Vaak is een ingebouwde microfoon in een laptop niet voldoende. Externe microfoons sluit je via een USB aan op je laptop. Ze zijn er in diverse prijsklassen, dus veel geld hoeft het niet te kosten.

5. Werk met meerdere schermen

Maak gebruik van meerdere schermen als je digitaal lesgeeft. Op het ene scherm kun je de leerlingen zien. Het andere scherm gebruik je voor je presentaties en eventuele digitale tools die je wilt gebruiken. Een derde scherm (met touchscreen) kan ook handig zijn, bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen.

6. Wees helder over je beschikbaarheid

Woon je niet alleen? Geef dan bij je huisgenoten aan wanneer ze je niet mogen storen. Bijvoorbeeld met een briefje op een dichte deur. Of werk met lampjes. Bevestig een streng ledverlichting in diverse kleuren om de deur van je werkkamer. Rood betekent: ‘Stilte, in een meeting of aan het opnemen.’ Oranje betekent: ‘Niet binnenkomen, maar je hoeft niet stil te zijn.’ En groen betekent: ‘Je mag rustig binnenkomen.’ Zo wordt lesgeven vanuit huis net even wat makkelijker.

Verder lezen

Meer tips voor afstandsonderwijs vind je in de special Afstandsonderwijs.

Hoe ziet jouw werkplek thuis eruit? Heb je nog meer tips? Deel het hieronder.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.