Home » Zo ga je om met lastige collega’s

Zo ga je om met lastige collega’s

Iedere leraar heeft wel een collega waarmee het wat minder goed klikt, dat hoort er nou eenmaal bij. Soms tref je zelfs een collega die je ronduit lastig vindt of waarmee je onmogelijk kunt samenwerken. Het kan zitten in de communicatie of in de manier van doen, maar hoe dan ook zal je ermee moeten dealen. Hoe? We zetten drie tips voor je op een rij.

1. Vraag om advies

Als een situatie irritatie of ongemakkelijke gevoelens opwekt kan het moeilijk zijn om de zaken objectief te beoordelen. Je doet er daarom goed aan om negatieve gevoelens jegens een collega-docent te bespreken met een vertrouwenspersoon. Dit kan iemand binnen de school zijn, maar net zo goed een goede vriend of vriendin. Als je er met iemand over van gedachten wisselt is de kans groot dat je de zaken weer kunt zien zoals ze zijn. Vraag ook gericht om advies: Wat zou je gesprekspartner in zo’n situatie doen om de boel te sussen?

2. Ga in gesprek

Is de ingewikkelde omgang met een collega van invloed op hoe jij je werk uitoefent? Dan zit er niets anders op dan er met de desbetreffende collega over in gesprek gaan. Dat kun je onder vier ogen doen, maar ook in het bijzijn van een vertrouwenspersoon binnen de school. Als het zo ver is doe je er goed aan om de ik-vorm te gebruiken. Zo beschuldig je de ander niet, maar leg je alleen uit wat het gedrag van diegene met jou doet. Daarnaast kan het ook goed zijn dat je collega niet in de gaten heeft dat hij of zij op een bepaalde manier op jou overkomt – er is tenslotte vaak geen opzet in het spel.

3. Leer elkaar kennen

Als je het idee hebt dat het niet goed klikt met een collega is het verleiding om iemand zo veel mogelijk te negeren. Maar constructief? Dat is het niet. Het kan juist helpen om iemand wat beter te leren kennen. Zet je ongemak opzij en probeer eens wat meer te weten te komen over je collega. Door persoonlijke interesse te tonen zal de ander zich ook socialer opstellen naar jou – en wie weet kom je er wel achter dat er meer overeenkomsten tussen jullie zijn dan je voor mogelijk had gehouden.

Hoe deal jij met lastige collega’s? Deel je tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.