Home » YouTube-hit: Study with me

YouTube-hit: Study with me

We kennen al de populaire mukbag– en get ready with me-video’s, waar bij je kan kijken naar youtubers die aan het eten zijn of zich klaarmaken voor de dag. Nu zijn ook de Study with me-video’s een hit. Hierbij kan je dus kijken naar – je raadt het al – een studerende youtuber.

Dit artikel is geschreven door Saskia Bos en verscheen eerder op Youngworks.nl

Het idee is simpel: je zet een Study with me-video aan, je ziet een hardwerkende student en je raakt (hopelijk) zelf ook gemotiveerd om geconcentreerd aan je studie te gaan. De meeste video’s zijn real time studiesessies, waarbij je live mee kunt studeren. Daarbij studeer je niet alleen met de youtuber in beeld, maar is er een hele community die ook naar het filmpje kijkt. In de livechat naast de video motiveren kijkers elkaar om aan de slag te gaan. Het blokken is voor veel studenten misschien niet leuk, maar zien dat je er niet alleen voor staat, verzacht blijkbaar de pijn…

Spiegelneuronen

Het kijken naar een studerend persoon werkt niet alleen motiverend, maar ook aanstekelijk. Dat komt mogelijk door spiegelneuronen in je brein. Die maken dat je moet gapen als je iemand ziet gapen, of trek krijgt als je iemand ziet eten. Blijkbaar werkt dit ook bij het zien van een studerend persoon. Dat betekent dat je sneller geneigd bent het gedrag te imiteren. Zo helpen je hersenen je dus om ook in die study vibe te komen.

Handig, want: tijdens tentamenperiodes zitten de bibliotheken vaak overvol. En een ‘studie date’ plannen met een vriend of vriendin komt ook niet altijd even goed uit. Als je dan toch uitkomt op thuis studeren, dan hoef je dat door de Study with me-video’s niet helemaal alleen te doen. Ook al is het wel op afstand, zo kan je de eenzamen studie-uren toch wat socialer invullen.

En gezien de hoeveelheid kanalen, duizenden views en positieve comments onder de video’s, werkt het echt goed voor veel kijkers. Dit zegt het trendteam van Youngworks over deze Youtube-hit:

Florian (22)

Zelf ga ik altijd naar de UB als ik moet studeren. Het motiveert me om naar andere mensen te kijken die ook studeren. Als iedereen studeert, dan ik ook maar. Ik ga alleen nooit van mijn leven deze video’s kijken. Je kunt een YouTube ‘studievriend’ geen vragen stellen of samen even koffie doen. In mijn optiek word je hier nog eenzamer van en is er een flink gebrek aan empathie.

Ellen (23)

Ik vind het wel grappig dat het bestaat, tegenwoordig is op YouTube echt overal wel een soort oplossing voor te vinden. Kan me wel voorstellen dat het motiverend zou werken omdat die ander ook de hele tijd druk bezig is.

Roel (20)

Toen ik dit filmpje voor het eerst zag moest ik echt lachen maar eigenlijk is het best een logische hype. Mijn broertje en ik hebben door social media en online gaming veel meer contact. We zijn dan naast het gamen gewoon over andere dingen aan het praten. Dit lijkt er een beetje op, alleen gaat het nu om huiswerk.

Behoor jij tot kamp ‘don’t believe the hype’ of denk je wel degelijk dat de Study with me-video’s bijdragen aan het studiesucces van studenten? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.