Home » Wiskunde in de supermarkt

Wiskunde in de supermarkt

Dan Meyer is een Amerikaanse wiskundeleraar, die op zijn blog interessante ideeën beschrijft voor lessen die sterk aansluiten bij de belevingswereld van zijn leerlingen. Vaak maakt hij voor die lesideeën op een hele praktische manier gebruik van nieuwe technieken. Eén van de meest eenvoudige -en daarmee ook aansprekende- voorbeelden, is hoe hij met behulp van een digitale camera en powerpoint leerzame alledaagse situaties mee de klas in neemt.

Dan maakt bijvoorbeeld foto’s van aanbiedingen en prijskaartjes in de supermarkt. Met behulp van powerpoint plaatst hij vervolgens op strategische plaatsen zwarte balkjes en geeft opdrachten als: reken uit welk merk het meest voordelig is, of hoe veel voordeliger een voordeelverpakking is.

Als docent kom je op allerlei momenten leerzame situaties tegen. Met een digitale camera op zak en een beetje creativiteit kun je op deze manier eenvoudig een aansprekende opdracht maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor wiskunde, maar ook voor de andere vakken.

Om het nog interessanter te maken zou je het zelfs om kunnen draaien. Stuur de scholieren er  op uit om bepaalde situaties op te zoeken en te fotograferen. Zo nemen zij zelf hun belevingswereld mee de klas in.

We zijn erg benieuwd of er docenten zijn die dergelijke praktijkvoorbeelden gebruiken in hun lessen. Laat het ons weten!

Andere interessante ideeën van Dan zijn:

 

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.