Home » Wet vrijwillige ouderbijdrage aangescherpt

Wet vrijwillige ouderbijdrage aangescherpt

Vorige zomer ging de wet vrijwillige ouderbijdrage in. Vanaf 1 augustus 2021 is deze wet aangescherpt, zodat alle leerlingen mee kunnen doen met activiteiten die de school organiseert. Ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen. Weet jij de regels rondom de ouderbijdrage? Wij vertellen je wat er verandert en geven je tips over hoe je als school kunt communiceren over de ouderbijdrage.

Scholen en mbo’s mogen vragen om een financiële ouderbijdrage. Hiervan betalen scholen de activiteiten en materialen waarvoor zij geen geld van de overheid krijgen, zoals schoolreisjes, museumbezoek, sportdagen of het sinterklaas- en kerstfeest. De ouderbijdrage is altijd vrijwillig: ouders mogen zelf kiezen of ze deze wel of niet betalen.

Waarom een wet vrijwillige ouderbijdrage?

De ouderbijdrage werkt kansenongelijkheid mogelijk in de hand. Zo kan de bijdrage de schoolkeuze beïnvloeden. Soms mogen leerlingen niet deelnemen aan een activiteit, omdat hun ouders de bijdrage niet (kunnen) betalen. Daarbij weten veel ouders niet dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Daarom is vorig jaar bij wet vastgelegd dat alle leerlingen mee mogen doen aan alle activiteiten die de school organiseert.

Uitsluiten activiteiten of kosteloos alternatief mag niet meer

Eerder mochten scholen, waar de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betaalden, een kosteloos alternatief aanbieden voor de extra activiteiten buiten het verplichte schoolprogramma. Denk hierbij aan het huren van een kluisje of deelname aan een skivakantie. Met de aanscherping van de wet is dit vanaf 1 augustus 2021 niet meer toegestaan. Als ouders de vrijwillige bijdrage niet voldoen, mag de school een leerling niet uitsluiten van activiteiten of een alternatief aanbieden. Ook zijn scholen vanaf deze zomer verplicht om aan te geven dat leerlingen ook zonder vrijwillige ouderbijdrage mee mogen doen aan de activiteiten.

Hoe vang je de extra kosten op?

Het is belangrijk dat scholen een gevarieerd programma aanbieden binnen het budget. Ook als zij kiezen voor extra activiteiten waarvoor zij een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Kunnen of willen ouders de extra bijdrage niet betalen? Dan moet de school de kosten voor deze extra activiteiten opvangen. Maar je kunt als school wel het belang van de bijdrage benadrukken:

  • Bouw een disclaimer in. Bijvoorbeeld dat de activiteiten alleen doorgaan als x% van de ouders de vrijwillige ouderbijdrage betaalt.
  • Laat leerlingen gezamenlijk met educatieve activiteiten (een deel van) het benodigde bedrag voor een bepaalde activiteit inzamelen.
  • Communiceer dat de school de inkomsten uit de vrijwillige ouderbijdrage nodig heeft om extra activiteiten te kunnen organiseren.

Hoe zit het met digitale leermiddelen?

Voor veel ouders en scholen is het niet duidelijk of de vrijwillige ouderbijdrage ook de aanschaf van de digitale leermiddelen dekt. Maar besluit de school een specifiek platform in te voeren, dan moet de school de kosten dragen. Een geldelijke bijdrage voor een aparte iPadklas mag trouwens wel weer verplicht gesteld worden, omdat ouders dan zelf kiezen of hun kind daar wel of niet aan meedoet.

Hoe kun je als school communiceren over vrijwillige ouderbijdrage?

  • Bepaal de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage pas na toestemming van de MR.
  • In de wet staat dat alle belangrijke informatie over de vrijwillige ouderbijdrage in de schoolgids moet staan. Neem de aanscherping van de wet hierin ook mee.
  • Vermeld heel nadrukkelijk in de schoolgids dat de ouderbijdrage vrijwillig is en maak duidelijk welke activiteiten en materialen betaald worden met de vrijwillige ouderbijdrage.
  • Geef aan dat het kind ook zonder vrijwillige ouderbijdrage mee mag doen met de activiteiten.
  • Zet ook in de schoolgids hoe en wanneer ouders de bijdrage kunnen betalen. Maak duidelijk dat ouders zich tot de school kunnen richten als betalen een probleem is. Laat ouders dan in aanmerking komen voor een betalingsregeling. Een reductieregeling mag, maar is niet verplicht.

 

Hoe gaat jouw school om met de vrijwillige ouderbijdrage? Laat het ons weten via het reactieformulier.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Een basketbal wordt in de basket gegooid

Column: Een uitgesteld doelpunt

Directeur Danny Weeda vervangt tijdelijk de teamleider op een school in Rotterdam-Zuid en herinnert zich een waardevol inzicht.

Bekijk
De omslagen van de boekentips van oktober

Boekentips oktober 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.