Home » Welke visie hebben jouw leerlingen op het onderwijs?

Welke visie hebben jouw leerlingen op het onderwijs?

Niets is zo belangrijk voor een school als een duidelijk einddoel. Waar willen we met ons onderwijs naartoe? Hoe kunnen we de kwaliteit daarvan verbeteren en waar staan we als school voor? De meeste scholen hebben een duidelijke visie waarin de belangrijkste speerpunten zijn vastgelegd. Maar wat vinden de leerlingen zelf van die visie? Het initiatief Schoolleiders voor de Toekomst stelt leerlingen en schoolleiders in staat samen in gesprek te gaan en leerlingen te betrekken bij de toekomst van het onderwijs.

Onlangs deelde de moeder van de 15-jarige Troy een app van haar zoon op LinkedIn. Daarin vertelt hij, heel goed onderbouwd, wat hij vindt van het huidige onderwijs. Zijn verhaal werd door velen enthousiast ontvangen. Schoolleiders voor de Toekomst wil leerlingen graag actief betrekken bij het vormgeven van het toekomstig onderwijs. Ze zien leerlingen expliciet als gesprekspartner. Wat willen leerlingen? Hoe zien zij het onderwijs van de toekomst? Wat hebben ze nodig om goed te kunnen leren? Met hun programma en eigen materiaal nodigt Schoolleiders voor de Toekomst leerlingen uit om mee te denken en mee te praten over onderwijsinnovatie.

Visiesessie in de klas

Vind jij dat de leerlingen van nu de generatie van de toekomst zijn? Wil je ook op een leuke manier in gesprek gaan met je leerlingen over de visie van het onderwijs? Het programma en het lesmateriaal, dat Schoolleiders voor de Toekomst heeft ontwikkeld, biedt een goede structuur. Het programma bestaat uit vijf onderdelen:

  • Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het onderwijs.
  • Ze geven met een SWOT-analyse aan wat goed gaat en wat beter kan.
  • Ze maken een poster met hun belangrijkste speerpunten.
  • Daarna bereiden de leerlingen een eigen pitch voor.
  • Tot slot staan ze leraren en schoolleiders te woord tijdens een toekomstexpositie.

 

Door de inzet van dit programma krijgen leerlingen de ruimte om mee te denken. Ze worden actief betrokken bij het formuleren van de visie van hun school. En ze leren belangrijke vaardigheden zoals verbeterpunten aangeven, een pitch voorbereiden, standpunten presenteren en nog veel meer.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit programma? Bekijk dan onderstaande video om een indruk te krijgen van de visiesessie en de toekomstexpositie.

Hoe betrek jij jouw leerlingen bij de toekomstvisie van jullie school? Of wat vind je van het idee om leerlingen hierbij te betrekken? Laat het weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.