Home » Webby-nominaties voor educatieve websites

Webby-nominaties voor educatieve websites

Op 21 mei is het weer zo ver. Dan vindt in New York de zeventiende editie van de Webby-awards plaats: de meest gewaardeerde onderscheiding op het gebied van internet. De awards worden uitgereikt in meer dan honderd categorieën, waaronder ‘educatieve websites’, ‘mobiel & apps’ en ‘social’. In de eerstgenoemde categorie maken TED-Ed, Middle School Chemistry, Chrome Web Lab, The Girl Effect en Duolingo kans op de prestigieuze prijs.  “The internet is huge, winning is huge.”

TED-Ed
De bekendste nominatie in deze categorie is TED-Ed. Met dit onderwijsplatform speelt TED in op de behoefte van docenten om naast de methode zelf een deel van de lessen in te vullen. Een docent kan huiswerk meegeven in de vorm van een Ted Ed-video met bijbehorende vragen: het zogenaamde flipping the classroom-concept. Hierdoor komt er in de les tijd vrij om andere dingen te doen, zoals opdrachten maken, samenwerken of onderzoek doen.

Middle School Chemistry
Wat gebeurt er als vaste stoffen, vloeistoffen en gassen worden verwarmd en weer worden afgekoeld? Waarom is de ene stof meer of minder dicht dan de andere? En wat gebeurt er precies wanneer een chemische reactie plaatsvindt?

Middle School Chemistry ontwikkelt onderzoekgerichte lesideeën waarbij verschillende thema’s uit de basischemie worden gecombineerd met het proces van wetenschappelijk onderzoek. Zo leren leerlingen vaardigheden als wetenschappelijke vragen stellen en onderzoeken; experimenten ontwerpen en uitvoeren; observaties begrijpen en resultaten opnemen en analyseren.

De lesideeën zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die bestaan uit diverse lessen en experimenten. Daarin komen onderwerpen als materie, dichtheid, het periodieke systeem, watermoleculen en chemische veranderingen aan bod.

Chrome Web Lab
Muziek maken met mensen van over de hele wereld? Live in het Science Museum in Londen of liever ‘gewoon’ online? Of ben je toch meer in de stemming voor een potje teleporteren? Naar een oceaanaquarium in Cape Town bijvoorbeeld, of Amelie’s Bakery in North Carolina…

Het Chrome Web Lab is een globale museumervaring, bestaande uit vijf interactieve experimenten die de onzichtbare technologische mogelijkheden van het internet tot leven wekken. Zo wil Google de wereld inspireren met de mogelijkheden van het net. Dankzij snel evoluerende webtechnologie verschuiven deze experimenten de grenzen van het mogelijke. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je onder het kopje ‘how it works’.

The Girl Effect
Meisjes kunnen een cruciale rol spelen in het oplossen van de meest hardnekkige ontwikkelingsproblemen van deze tijd. Als we meisjes betrekken bij onderwijs, gezondheidszorg en investeringen dan kunnen we problemen als kinderhuwelijken, tienerzwangerschappen, hiv/aids en intergenerationele armoede doorbreken. Meisjes kunnen dat niet alleen: ze hebben de wereld nodig om naar hen te luisteren en te investeren in hun potentieel.

Girleffect.org is een website die ontwikkelingsmedewerkers en andere betrokkenen helpt om een sterke community op te bouwen ter ondersteuning van meiden van over de hele wereld. Op de website staat een hele reeks tools en middelen klaar voor gebruik. The Girl Effect is een initiatief van de Nike Foundation in samenwerking met onder andere de United Nations Foundation.

Duolingo
Duolingo is een website om (gratis) talen te leren én een platform om via crowdsourcing teksten te (laten) vertalen. De service is zo ontworpen dat als gebruikers verder komen in de lessen, ze tegelijkertijd helpen om websites en andere documenten te vertalen. Het werkt zo:

Iemand die een webpagina of ander document vertaald wil hebben, upload deze naar Duolingo. Dat document wordt vervolgens voorgelegd aan een groep studenten die het kunnen vertalen om zo de taal die ze aan het leren zijn te kunnen oefenen. Als het document volledig is vertaald, stuurt Duolingo het terug naar de eigenaar die, afhankelijk van het soort document, een vergoeding betaald voor de vertaling.

Volgende week bespreken we de nominaties in de onderwijscategorieën ‘mobiel & apps’ en ‘social’. Welke Webby-nominatie in de categorie ‘educatieve websites’ spreekt u het meest aan? En welk Nederlands initiatief zou u wel aan willen dragen voor een nominatie?

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.