Home » Waar komt jouw feedback op het examen terecht?

Waar komt jouw feedback op het examen terecht?

Ten tijde van de examens komen er bij de Toets- en Examenlijn van het College voor Toetsen en Examens onwijs veel feedback binnen. Niet alleen van docenten en correctoren, maar via het LAKS ook van leerlingen. Wat doet de Toets- en Examenlijn precies met al deze informatie? Daarover lees je meer in dit artikel.

Alle feedback op de examens – of die nu afkomstig is van docenten of van leerlingen – komt dus terecht bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Deze organisatie legt een gedetailleerdere omschrijving van de examenstof voor een centraal examenvak vast in een syllabus, op basis waarvan cito de centrale examens maakt. De vaststellingscommissies van het CvTE – docenten die het centraal examen goedkeuren en vaststellen –  beoordelen vervolgens of de examens voldoen aan alle eisen.

Aanvulling op het correctievoorschrift

Ondanks de directe betrokkenheid van docenten komt het toch weleens voor dat er na het examen nog belangrijke aanvullingen of opmerkingen zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een antwoord van een leerling dat gewoon goed is, maar niet is verwerkt in het antwoordmodel. Of een vraag die door het overgrote deel van de leerlingen of correctoren verkeerd wordt gelezen. Als een opmerking hout snijdt, wordt er een aanvulling op het correctievoorschrift naar alle scholen gestuurd.

Bekijk ter verduidelijking onderstaande video:

Normering

Het CvTE streeft ernaar niet later dan vier werkdagen na het examen een eventuele aanvulling te versturen. Het heeft ten slotte alleen zin als docenten nog aan het nakijken zijn. Komt een opmerking te laat binnen? Dan wordt er met bij de normering rekening gehouden met de betreffende examenvraag. Zo worden alle leerling op een zo eerlijke en gelijk mogelijke manier beoordeeld.

Wat vind jij van de manier waarop eventuele aanvullingen op het correctieschrift worden behandeld? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.