Topsporters willen topprestaties leveren. In de Tour de France zijn bergritten vaak beslissend. Lichtere renners zijn bij beklimmingen in het voordeel, dus wordt gezocht naar een uitgekiend voedingsprogramma, waarbij de renner nog wel voldoende energie heeft.
Bekijk de bovenste video in het artikel ‘Tour-winnares Ferrand-Prévot na ophef over gewicht: ‘Ik ben niet super-superdun’’. Maak daarna de opdrachten.
Opdrachten
1 Pauline is 165 cm lang en weegt normaal 53 kg. Ze viel voor de Tour de France 4 kg af.
Bereken de Body Mass Index (BMI) van Pauline vóór en tijdens de Tour met de formule BMI= gewicht (kg)/lengte2 (m).
Zoek op of er in beide gevallen sprake is van een gezonde situatie.
2 Pauline spreekt over het aantal Watts/kg.
Waarom is het aantal Watts voor haar van belang?
3 Waarom gaat bij de bergritten het aantal kilo’s een rol spelen?
4 Nogal wat mensen, zowel concurrentes als buitenstaanders, waren bang dat het afvallen van Pauline gevaarlijk was. Voor welke ziekte vreesden ze?
5 Tijdens de race nemen Pauline en de andere renners vloeibare voeding op.
Welke twee stoffen in die voeding zijn vooral belangrijk?
A Eiwitten en mineralen
B Eiwitten en vitamines
C Koolhydraten en mineralen
D Koolhydraten en vitamines
6 Pauline vertelt dat ze kort na de Tour weer pizza’s en ander voedsel heeft gegeten.
Leg uit dat dit verstandig is.

Van de makers van Biologie voor jou
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

