Space-sla

Datum: 9 maart 2020

 

Astronauten eten op missies eigenlijk alleen maar ingeblikt en gevriesdroogd eten. Nu is er de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het kweken van verschillende soorten groentes in de ruimte. De resultaten zijn veelbelovend.

 

 Vragen vooraf

  1. Zou jij sla uit de ruimte eten?
  2. Waarom wel of niet?

 

Lees de tekst

‘Space-sla blijkt net zo gezond als sla uit de moestuin’

https://nos.nl/artikel/2326111-space-sla-blijkt-net-zo-gezond-als-sla-uit-de-moestuin.html

 

Vragen bij de tekst

  1. Hoe wordt het experiment met de Romaine-sla ook wel genoemd?
  2. Waarom zou space-sla gezonder kunnen zijn dan aardse sla, denk je? Leg je antwoord uit.
  3. Noem twee voordelen van space-sla die in de tekst genoemd worden.
  4. Waarom wordt de temperatuur van space-sla op -80 graden gehouden?
  5. Wat vind je ervan dat er van zo’n experimenten worden gedaan? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

Optie 1

Bekijk op YouTube enkele scènes uit de film The martian, die ook in de tekst genoemd wordt. Gebruik de zoektermen ‘growing potato scene the martian’. Schrijf een korte reactie van 100 – 300 woorden, waarin uitlegt waarom je de film wel of niet wilt zien en waarin je bespreekt hoe geloofwaardig het verhaal op je overkomt.

 

Optie 2

Bereid in tweetallen een speech voor waarin je je luisteraars wilt overtuigen van het feit dat overheden wereldwijd meer geld moeten vrijmaken voor onderzoek naar het kweken van groente en fruit in de ruimte. Uiteraard kun je daarna in de les een speechwedstrijd organiseren.

WK11_Space-sla_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.