Home » Materiaal 12+ » Lichtgevende kikkers hebben voor elk signaal een andere kleur

Lichtgevende kikkers hebben voor elk signaal een andere kleur

kikker in de natuur

Op welke manier is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: lichtgevende kikkers in Zuid-Amerika die communiceren met lichtgevende kleuren. Lees hier het artikel van Nu.nl, gebaseerd op het verhaal uit biologisch wetenschappelijk tijdschrift bioRxriv. 

Als de avond valt, kleuren honderden kikkers in Zuid-Amerika blauw, groen of feloranje. Daarmee spreken ze geheimtaal, waarbij ze met elke kleur mogelijk een ander signaal afgeven. Dat blijkt uit onderzoek van bioRxiv, een tijdschrift voor biologisch wetenschappelijk onderzoek.

Lees het artikel over de kikkers op nu.nl en beantwoord de vragen.

Vragen

  1. Volgens de onderzoekers spreken de kikkers een soort geheimtaal met elkaar. Wat betekenen de kleuren groen en oranje voor de kikkertjes?
  2. Fluorescentie komt niet alleen voor bij kikkers. Noem nog 3 diersoorten waar onderzoekers dit verschijnsel hebben waargenomen.
  3. Welk gigantisch regenwoud – waar ontzettend veel dieren leven – ligt in Zuid-Amerika?
  4. Waardoor wordt het lichtpatroon nog zichtbaarder bij kikkers?
  5. Als je de kikker van bovenaf bekijkt, geven ze dan volledig licht, of maar gedeeltelijk? Teken de kikker en laat zien waar het licht vandaan komt.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Potvissen hebben woorden en zinsdelen in eigen fonetisch alfabet

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat potvissen ‘woorden’ en ‘zinsdelen’ hebben waarmee ze hun eigen potvisalfabet kunnen opstellen. De klikgeluiden van potvissen bevatten elementen waarmee de dieren steeds nieuwe reeksen kunnen vormen. Lees hier het artikel op nieuwssite Nu.nl, bekijk de video’s en maak de vragen! Vragen 1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij […]

Bekijk

Koraal verbleekt over de hele wereld door opwarmende oceanen

Koraalriffen over de hele wereld verbleken dit jaar na maanden van recordbrekende oceaanhitte. Daardoor lopen verschillende koraalgebieden het risico om af te sterven. Volgens experts gaat het om de tweede grote koraalverbleking in tien jaar. Dat schrijft nieuwssite Nu.nl. Lees hier het artikel, bekijk de video’s en maak daarna de vragen. Vragen 1. Noem vijf […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.