Home » Materiaal 12+ » Laagwater in Nederland: uniek of toekomstbeeld?

Laagwater in Nederland: uniek of toekomstbeeld?

Afgelopen zomer was het heet in Nederland. En droog. Heel droog. Grasvelden waren geel en dor, bomen lieten hun blad in juli al vallen. En zelfs tot in oktober was het nog prachtig weer. Het was zonnig en er viel nauwelijks regen. We hebben ervan genoten om nog zonder jas naar buiten te kunnen.

Gebrek aan regen
Niet alleen in Nederland is vrijwel geen regen gevallen. Ook in Duitsland, Frankrijk en België is het deze zomer heet en droog geweest. Het gebrek aan regen heeft grote gevolgen voor de rivieren in Nederland. De waterstand is nog nooit zo laag geweest en omdat er ook nu geen grote hoeveelheden regen valt, zal het nog wel even duren voordat de waterstand weer normaal is.

Unieke situatie
Eigenlijk is dat gek: we horen in Nederland erg vaak berichten over een teveel aan water. In het nieuws hoor je over ondergelopen tunnels en kelders door te veel regen in een korte tijd, over rivieren die heel hoog staan en dat het water tegen de winterdijken aan staat. De situatie in Nederland is op dit moment ook vrij uniek. Het komt bijna nooit voor dat het water zo laag staat.

Scheepvaart
De lage waterstand heeft grote gevolgen voor de scheepvaart. De Waal en de Lek zijn drukbevaren rivieren. Schepen kunnen minder lading meenemen en moeten daardoor dus vaker heen en weer varen. Bovendien is de rivier door de lage waterstand smaller, waardoor de schepen extra voorzichtig moeten zijn en minder ruimte hebben.

Veerdiensten
Ook zijn er een aantal veerpontjes uit de vaart gehaald. Daar ondervinden veel mensen hinder van. Ze moeten omrijden om op een andere manier, bijvoorbeeld via een brug, de rivier over te kunnen steken.

Klimaatverandering
Deskundigen geven aan dat een soortgelijke situatie nog wel vaker voor zal komen in de toekomst. Door de opwarming van de aarde krijgen we meer drogere en warmere periodes. Terwijl andere deskundigen juist het omgekeerde beweren: door de klimaatverandering krijgen we in Nederland meer regen en wateroverlast.

Wat de conclusie ook is, op dit moment staat het water laag en het zou wel eens meer dan een halfjaar kunnen duren voordat er genoeg regen is gevallen en de Nederlandse rivieren weer een normale waterstand hebben.


Bronnen
Bron 1 Soorten rivieren
Bron 2 De waterkringloop
Bron 3 Januari 2018

werkblad-ACTUALITEIT-laag-water-in-NL

Aan de slag met Aardrijkskunde

Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk
Woonwijk in Haïti

Wat is er aan de hand in Haïti?

In deze lesbrief gaan we kijken naar het verleden, het heden en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn of zijn geweest op Haïti.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.