Home » Materiaal 12+ » Klimaatverandering: moeten burgers of bedrijven betalen?

Klimaatverandering: moeten burgers of bedrijven betalen?

Het klimaat krijgt een steeds prominentere plaats op de maatschappelijke agenda. De deelnemers van de klimaatmars willen verandering. Zij vinden dat de regering te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan en eisen meer actie. Onderzoek wees uit dat Nederlanders somberder zijn over het klimaat. Vooral jongeren zijn een stuk somberder over de toekomst dan ouderen. Onlangs nog spijbelden duizenden jongeren om te kunnen demonstreren voor het klimaat in Den Haag.

Oplossingen kunnen gezocht worden bij de burgers – Nederlanders zelf kunnen veel doen om hun eigen CO2 afdruk te verkleinen. Er zijn tal van maatregelen te verzinnen, alleen daar zitten ook dingen tussen waar we nogal aan gehecht zijn. Denk aan een warme douche op een koude winterochtend. Dit veranderen is lastig zeggen psychologen. Een andere oplossing ligt bij de bedrijven. Er kunnen maatregelen komen zoals een belasting op CO2 uitstoot. Op die manier moeten bedrijven meer gaan doen aan duurzaamheid, willen ze niet meer aan belastingen kwijt zijn. De klimaatdemonstranten zijn het in ieder geval over een ding eens: er moet meer gebeuren. Maar bij wie leg je de rekening? Moeten burgers of bedrijven betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Maatschappijleer

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.