Home » Materiaal 12+ » Klimaatverandering: moeten burgers of bedrijven betalen?

Klimaatverandering: moeten burgers of bedrijven betalen?

Het klimaat krijgt een steeds prominentere plaats op de maatschappelijke agenda. De deelnemers van de klimaatmars willen verandering. Zij vinden dat de regering te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan en eisen meer actie. Onderzoek wees uit dat Nederlanders somberder zijn over het klimaat. Vooral jongeren zijn een stuk somberder over de toekomst dan ouderen. Onlangs nog spijbelden duizenden jongeren om te kunnen demonstreren voor het klimaat in Den Haag.

Oplossingen kunnen gezocht worden bij de burgers – Nederlanders zelf kunnen veel doen om hun eigen CO2 afdruk te verkleinen. Er zijn tal van maatregelen te verzinnen, alleen daar zitten ook dingen tussen waar we nogal aan gehecht zijn. Denk aan een warme douche op een koude winterochtend. Dit veranderen is lastig zeggen psychologen. Een andere oplossing ligt bij de bedrijven. Er kunnen maatregelen komen zoals een belasting op CO2 uitstoot. Op die manier moeten bedrijven meer gaan doen aan duurzaamheid, willen ze niet meer aan belastingen kwijt zijn. De klimaatdemonstranten zijn het in ieder geval over een ding eens: er moet meer gebeuren. Maar bij wie leg je de rekening? Moeten burgers of bedrijven betalen?

Aan de slag met Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk
Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.