Home » Materiaal 12+ » De opkomst van AI: een kans of juist gevaarlijk?

De opkomst van AI: een kans of juist gevaarlijk?

Kunstmatige intelligentie (AI) bestaat al een tijdje, maar de snelle ontwikkeling zorgt ervoor dat het onderwerp nu overal hoog op de agenda staat. Biedt het ons nieuwe kansen of is het juist gevaarlijk?

Je hebt vast wel eens met een chatbot gepraat, bijvoorbeeld als je problemen had met je internetverbinding of een mobiel abonnement wilde afsluiten. In dit soort chatbots zit al AI. Maar ook sociale media gebruiken kunstmatige intelligentie om jouw voorkeuren en interesses te analyseren. Op die manier krijg jij meer kattenfilmpjes te zien als je dat leuk vindt. Maar ook Siri of Alexa, de gezichtsherkenning van je smartphone of Google translate op internet zijn voorbeelden van kunstmatige intelligentie. En nu is daar ChatGPT bijgekomen. ChatGPT is een chatbot die het internet doorzoekt om mensachtige gesprekken te voeren en vragen te beantwoorden.

Kansen

Er zijn veel voordelen te bedenken. AI gebruiken om verdachte geldstromen van criminelen te ontdekken, of het laten schrijven van vonnissen van een rechter. Ook kunnen doctoren en verpleegkundigen beter tot een diagnose komen met behulp van AI. Het NRC berichtte dat blijkt dat een chatbot helderder de diagnose kan stellen, en nog vriendelijker communiceerde met de patiënt ook. Of denk aan je docent, die kan met AI sneller zijn of haar lessen voorbereiden of opdrachten ontwerpen. Een architect kan AI gebruiken om afbeeldingen van toekomstige gebouwen te genereren. Of er kunnen sowieso nieuwe dingen gemaakt worden: het liedje Heart on my sleeve van Drake en The Weeknd is niet door hen gemaakt maar door een TikTok-gebruiker met AI.

“Er zijn nu al systemen die met autoritaire stem een onjuist antwoord geven op vragen die je stelt, zoals ChatGPT. Mensen nemen dit aan voor de waarheid. Het komt van een computer dus het zal wel goed zijn. Daarom moeten er vangrails geplaatst worden.”

Catelijne Muller, voorzitter van een organisatie die verantwoord gebruik AI aanmoedigt, op NOS.nl.

Gevaren

Kunstmatige intelligentie heeft niet alleen maar pluspunten. Bij het gebruik van bijvoorbeeld algoritmes kan er onbedoeld gediscrimineerd worden. Een voorbeeld hiervan is de kinderopvangtoeslagenaffaire. Doordat AI gebruik maakt van al het tot nu toe gemaakte (beeld)materiaal, kan de impuls om nieuwe dingen te verzinnen minder groot worden. Het is verleidelijker om oude ideeën te recyclen. AI kan ook een gevaar vormen voor onze informatievoorziening. Fake news kan op deze manier heel realistisch worden gemaakt, inclusief beeldmateriaal. Zo zijn al er foto’s over de arrestatie van oud-president Donald Trump. En dat terwijl hij nooit met geweld gearresteerd is geweest. Je kunt je voorstellen wat er zou gebeuren als er een nepfoto rond gaat over een ontvoerde president Zelensky van Oekraïne. Criminelen kunnen AI ook makkelijker inzetten om mensen te misleiden op internet.

AI biedt nieuwe kansen, maar zeker ook gevaren. Moet het worden ingeperkt of juist vrij baan krijgen? En heb jij het al gebruikt?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – NOS: Nederland tegen strengere regels ChatGPT, schoolopdracht beter met pen en papier

Bron 2 – NOS: Europese regels voor AI stap dichterbij, dit zijn de plannen

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.