Motiveren Verkiezing beste schoolleider van NL

Verkiezing beste schoolleider van NL
V

Goed leiderschap is essentieel voor goed onderwijs. Om die reden organiseert adviesbureau Dyade een verkiezing voor de beste schoolleider en schoolbestuurder van Nederland. Verdient uw schoolleider of leidinggevende het om in het zonnetje gezet te worden? Aarzel niet en nomineer hem of haar dan nu voor de verkiezing.

Als docenten en leerkrachten optimaal worden ondersteund in hun werk door de schoolleider, dan komt dat ten goede aan het onderwijs en daarmee aan de ontwikkeling van leerlingen. Professionalisering is dus niet alleen van belang voor leraren, maar ook voor schoolleiders en bestuurders. Uit onderzoek blijkt dat schoolleiders en -bestuurders een positieve impact hebben op onder meer de leerwinst, het verzuim en het studietempo van leerlingen. Ook dragen schoolleiders in grote mate bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Te weinig aandacht

Volgens De Staat van de Schoolleider, een rapport van de Onderwijsinspectie, zijn er maar weinig schoolleiders die goed of excellent scoren op de competenties die door de Inspectie worden gehanteerd om de kwaliteit van schoolleiders te toetsen. Ruim een derde scoort zelfs onder de maat. Volgens de onafhankelijke studiegroep Duurzame Groei komt dit onder meer doordat er te weinig aandacht is voor de kwaliteit en het professionaliseren van schoolleiders en bestuurders. Dit in tegenstelling tot de aandacht die er is voor leraren en docenten.

Aanbevelingen

Kortom: ook schoolleiders en bestuurders verdienen extra aandacht en positieve maatregelen als het gaat om professionalisering. Aangescherpte beroepsstandaarden, een verplicht inwerkprogramma voor startende schoolleiders en een beloning voor diegenen die voldoen aan de standaarden kunnen hier volgens de studiegroep aan bijdragen.

Nomineren

Om schoolleiders en bestuurders op een positieve manier onder de aandacht te brengen, organiseert onderwijsadviesbureau Dyade een verkiezing voor de beste schoolbestuurder en schoolleider van Nederland. Vindt u dat uw schoolleider/bestuurder het verdient om met deze titel naar huis te gaan? Vul dan voor 17 september 2016 het nominatieformulier in. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 november 2016 op de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Waarom verdient uw schoolleider of -bestuurder het om met de titel naar huis te gaan? Zet hem of haar nu alvast in het zonnetje en laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

De zomerdip: bestaat die en wat doe je ertegen?

Zomervakantie: zes weken uitrusten en dan in het nieuwe schooljaar weer fris starten met waar je voor de vakantie gebleven was. Klinkt logisch, maar...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...