Home » Van pakdragend premier naar leraarschap: meester Mark fulltime voor de klas?

Van pakdragend premier naar leraarschap: meester Mark fulltime voor de klas?

Mark Rutte op de fiets

Valt Mark Rutte in een diepzwart gat als zijn premierschap er na de volgende verkiezingen op zit? Als het aan hem ligt, niet. “Ik ben negen jaar geleden begonnen met lesgeven, omdat ik graag contact met de echte wereld wilde houden.” Wat nu nog een nevenfunctie is op de donderdagochtend, breidt de minister-president in de toekomst misschien wel uit.

Geef je op donderdagochtend les op het Johan de Witt Scholengroep in Den Haag? Grote kans dat je Rutte tegen het lijf loopt als collega in de gang, lerarenkamer of kantine. Hoewel de premier geen bevoegd docent is, stelt hij samen met een collega wekelijks het lesprogramma samen.

Broodje kaas in de kantine

Volgens de scholengroep is Rutte een leraar die ruimschoots de tijd neemt om de vragen van leerlingen te beantwoorden. Complexe onderwerpen op een begrijpelijke en toegankelijke manier uitleggen, zou een van Ruttes kwaliteiten zijn.

Hoe denken de leerlingen daar zelf over? “Rutte gedraagt zich ‘heel gewoon’ en niet als premier. Hij is echt gewoon leraar en ik vind het best knap dat meester Mark dit doet. Ik kan niet begrijpen dat hij daar tijd voor heeft!” zegt Jesper Mes die als brugklasleerling maatschappijleer kreeg van Rutte tegen RTL-Nieuws. Volgens andere leerlingen kleedt Rutte zich ook heel normaal. Hij draagt geen pak of stropdas, maar een gewone blouse en een broek die soms aan de korte kant is. Ook eet hij geregeld een broodje kaas in de kantine.

De leerlingen waarderen ‘meester Mark’ vooral om zijn open en vriendelijke houding. Rutte is grappig, een beetje streng én neemt nooit zijn telefoon op tijdens de les, zelfs als het belangrijke telefoontjes zijn. Piet Eversdijk, zelf leraar geschiedenis, woonde een aantal jaar geleden een les bij met Rutte en herinnert zich dat tijdens de les de premier zijn telefoon afging. “Het was Lodewijk Asscher. Het had spoed, er was gedoe in Brussel. Maar Mark zei dat hij geen tijd had. Hij zou na de les terugbellen. De les ging voor.” Volgens Eversdijk is iedereen zó vergeten dat Rutte premier is, omdat hij heel erg de taal van de leerlingen spreekt. “Leerlingen stellen gewoon de vragen die ze bij andere leraren ook stellen.”

Ook de rector van de scholengroep, Kars Veling, vertelt aan NRC dat hij te spreken is over docent Rutte. “Rutte stimuleert levendige discussies in de klas en dikwijls verschilt hij van mening met zijn collega-docent. Dat maakt de lessen alleen maar interessanter.”

Was dit allemaal nou nuttig?

Afgelopen vrijdagavond viel kabinet-Rutte IV, omdat de partijen het niet eens konden worden over het asielbeleid. Meerdere oppositieleiders gaven Rutte daarvan de schuld. De premier zou het migratieoverleg tot het uiterste hebben doorgedreven.

Sinds vorige zomer is Rutte de langstzittende Nederlander premier ooit. Hij weet nog niet wat hij wil gaan doen als hij over een poosje de politiek verlaat. Wel gaf hij afgelopen najaar in een interview met de NOS aan dat hij graag meer voor de klas wil staan. Daarin legde hij ook uit waarom. “In het leven moet je dingen doen waar je ‘s avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je ‘s avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen.”

Nog wel de juiste papieren halen

Biedt dertien jaar premier en zeventien jaar als politiek leider van de VVD, Rutte voldoende ervaring om als zij-instromer fulltime voor de klas te staan? Dat niet, ondanks dat de premier lesgeven superleuk vindt en het hem goed afgaat, beschikt hij nog niet over de juiste papieren meldt Rutte aan de NOS: “Je moet een opleiding volgen bij het Iclon, ik heb het al helemaal uitgezocht.”

Wie weet ben jij straks een van zijn volgende collega’s!

Laatste onderwijsnieuws

Witte lakens die te drogen hangen in de tuin

Column: Gelukkig, nieuw schooljaar

Alisa Lalicic, docent burgerschap in het mbo, telt haar zegeningen na een vervelend bericht in de teamapp.

Bekijk
Een jongen kijkt dagdromen van zijn schoolwerk op

Onderpresteren

Onderpresteren is een complex thema en komt op alle niveaus voor. Maar is onderpresteren eigenlijk zorgelijk?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.