Home » Typeskills broodnodig in digitale wereld

Typeskills broodnodig in digitale wereld

Advertorial

Schrijven: een superbelangrijke basisvaardigheid. Op de basisschool wordt er veel aandacht aan besteed. Terecht. Typen is een vorm én verlengstuk van schrijven. En ‘digitale geletterdheid’ is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Daarom gunnen wij ieder kind schrijfskills én typeskills, zodat ze de ICT-, taal- en studievaardigheden ontwikkelen die zo hard nodig zijn in deze digitale wereld.

Wel de tools, óók de skills

Leerlingen krijgen op de basisschool digitale tools aangereikt: ze werken met laptops, Chromebooks en tablets. En dat terwijl de skills om met die tools te werken veel belangrijker zijn. Zodra een kind de weg weet op het toetsenbord, leert wat een fijne en gezonde werkhouding is én snel kan (tekstver)werken in programma’s als Google Docs en Word Online, dan is dat kennis voor het leven. En: het bespaart leerkrachten kostbare onderwijstijd. De computer als leermiddel: typevaardigheid als leervoorwaarde.

Voordelen van typeles op een rij

  • Kinderen die met tien vingers kunnen typen, zijn beter in het beantwoorden van vragen op de computer.
  • Blind typen bespaart (onderwijs)tijd.
  • Typeskills zijn niet alleen handig in het onderwijs, maar juist ook in het werkveld.
  • Typevaardigheid valt onder Nederlands, ICT-vaardigheden én schrifteducatie: drie vliegen in één klap.

Kwaliteit voorop

Uit onderzoek komt naar voren dat minder dan 9 procent van de leerlingen de eindstreep haalt als ze een online typecursus volgen. Daarom is professionele begeleiding van erkende vakleerkrachten op school broodnodig. Het goede nieuws: die zijn er.Het CBT, het Centraal Bureau Typevaardigheid, leidt professionele typedocenten op die gespecialiseerd en branche-erkend zijn. Die kwaliteit bieden in de klas. En die kinderen klaarstomen voor een skill waar ze hun leven lang plezier van hebben.

Wist je dat …

… het CBT in gesprek is met het ministerie van Onderwijs? Wij zetten ons in voor erkenning van professionele typedocenten. Zoals destijds het ‘staatsdiploma leraar machineschrijven’ bestond, pleiten wij nu voor een moderne variant van dit vakmanschap. Want leerkrachten en schoolleiders weten als geen ander: docent zijn is een vak.

Typeles op de basisschool?

Ja, natuurlijk! Kijk voor meer informatie op www.hetcbt.nl. We horen graag van je. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Boekenweek van jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren 2023

Vandaag start de boekenweek van jongeren. Tot en met 24 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.