Home » Top 10 jongerentrends van 2012

Top 10 jongerentrends van 2012

Smartphones verzorgen in 2012 niet alleen de communicatie, maar weerspiegelen ook je gevoelens. Ook komt het besef dat een diploma niet genoeg is voor een droombaan; jongeren onderscheiden zich door uit te blinken met hun talent. En voor iedereen die dat beetje nostalgie zoekt in 2012 is er goed nieuws: de buurtbingo en lekker losgaan met retro-scheldwoorden bieden de gewenste kneuterigheid. YoungWorks voorspelt de top tien jongerentrends van 2012.

1. Qwerty naar de knoppen
Technologie maakt communicatie steeds sneller, gemakkelijker en intuïtiever. Het sturen van een WhatsApp-bericht duurt te lang en het typen van een tekst al helemaal. In 2012 neemt het toetsenbord een steeds minder prominente plaats in en gaan we gebruik maken van technologieën die onze (mobiele) apparaten op een andere manier besturen. We geven onze telefoon mondelinge opdrachten met Apple’s spraakherkenningsoftware Siri, sturen spraakberichten met Happy Tell, gaan scrollen met onze ogen via SenseEye of voeren het wachtwoord in door met onze ogen in een bepaald patroon te bewegen.

2. Knus en kneuterig
In tijden van crisis grijpen jongeren graag terug op het bekende. Zo was er het afgelopen jaar Valtifest, een Amsterdams festival waarbij het Tros-familiefeest het thema was. En waar we in 2011 massaal aan de Wordfeud zaten, brengt spellenfabrikant Jumbo alle bekende gezinsspellen opnieuw op de markt, maar dan voor op de iPad. Met de iPawn speel je een spelletje ganzenbord of Mens Erger Je Niet. Daarnaast zien we dat jongeren een bezoek brengen aan de buurtbingo om zich onder te dompelen in nostalgie en kneuterigheid. Kortom: voor knusse en kneuterige behoeften hoef je jezelf niet meer te schamen in 2012.

3. I protest
Ook in 2012 zet de crisis door. En misschien wel erger dan voorgaande jaren. Eerder viel het vooral op dat er relatief weinig opstand was van jongeren ten opzichte van oudere generaties. Maar de komende jaren zullen we dit meer gaan zien. Zo zijn websites als www.pensioen-opstand.nl en www.wearethenewgeneration.nl voorbeelden van jongeren die in opstand komen tegen de oudere generaties. Dit onder heb mom van: Waarom zouden we ons leven laten bepalen door de problemen van oude generaties? Wij zijn de toekomst, en die vullen we graag zelf in!

4. Online clubbin’
Clubhoppen zonder dat je de deur uit moet? Ga een keer online op stap. Met de Facebook-applicatie Shaker kunnen jongeren virtueel uitgaan of hun dj-skills laten zien. Ze kunnen online vrienden ontmoeten of nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast zien we ook dat artiesten steeds vaker de online wereld opzoeken om hun concerten ten gehore te brengen. Hoewel een smartphone-concert de beleving van een ‘offline’ concert niet snel zal vervangen, geeft het jongeren wel het gevoel dat ze meer in contact staan met de artiest. Voor de kleine medemens is het natuurlijk ook prettig om nu echt eens wat te zien tijdens een concert. Jongeren kunnen in 2012 dus lekker relaxt op de bank met hun laptop luisteren naar hun favoriete artiest of film of online uitgaan met vrienden.

5. Retro-vloeken
Social media vormen voor jongeren een podium waar ze zichzelf kunnen uiten en zich kunnen onderscheiden van de rest. Jongeren willen zich meer dan ooit profileren, zo ook door middel van hun scheldwoorden. Steeds meer wordt vloeken tot kunst verheven en wordt gezocht naar het meest grappige, liefdevolle en originele ‘scheldwoord’. Enkele voorbeelden: gore marmot, afgebrokkelde teenheks, tortelliniteefje of armoedige amoebe.

6. De excellente leerling
De zesjescultuur is op zijn retour! Jongeren beseffen dat je het op de arbeidsmarkt niet redt met alleen een diploma op zak. Je moet jezelf onderscheiden op basis van je studieresultaten. Daarnaast gaan steeds meer studies numerus fixus invoeren om de aanwas van studenten te beperken en de kwaliteit van de studie te waarborgen. Ook de langstudeerboete hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van onze Nederlandse studenten. Om hun cijferlijst te vullen met spectaculaire cijfers, zitten bijlesklassen en huiswerkinstituten overvol. Ouders zijn bereid een flinke duit neer te leggen om hun kind bij te laten spijkeren.

7. Leek got talent
Om creatief en uniek te zijn hoef je geen kunstenaarsbrein meer te hebben. De techniek doet het voor je! Zo ontwikkelde de Universiteit van Tokyo de PossessedHand, waarmee je zonder te oefenen een instrument kan bespelen. Het apparaatje stuurt kleine schokgolven door je hand waardoor je spieren samentrekken. Naast de 3D-printer, waarmee je alles kunt maken wat je maar wilt, zijn in de kunstzinnige hoek ook handige snufjes te vinden om de mooiste creaties te maken. Zo is er Mixel voor de iPad, waarmee je samen met je vrienden een kunstwerk kunt maken. Zo kan iedereen creatief zijn!

8. Asianation
We zien steeds meer Aziatische invloeden terug in de jongerencultuur. Jezelf verkleden als je favoriete Japanse manga is al een tijdje populair, maar in 2012 zien we de invloeden uit Azië breder terug in onze samenleving. Zo zagen we op de catwalk de obi-belt (een traditionele riem als onderdeel van Japanse kleding) en de kimono voorbijkomen en is de dierenmuts uit Korea verkrijgbaar bij de H&M. Daarnaast verovert de populaire subcultuur en muziekstroming K-pop uit Korea langzaam maar zeker Europa. In 2012 wordt Bubble tea uit Taiwan (thee met vruchtensap of melk en tapioca) het hipste drankje. Kortom: de Aziatische cultuur zal steeds meer jongeren gaan interesseren in 2012.

9. De funfactor van gezond zijn
In 2012 verwachten we steeds meer apps waarin jongeren, door de funfactor aan vervelende dingen toe te voegen, gestimuleerd worden gezond gedrag en sporten vol te houden. Met apps als Nexercise of Fitocracy kun je bijvoorbeeld kortingen en prijzen krijgen naarmate je meer beweegt. Voor de wat gevorderde sporters is er de zogenaamde Zombie-run. Hier ervaren hardlopers een extra spanningselement door achterna gezeten te worden door zombies en moeten ze ongedeerd de eindstreep halen. Ook gaan we de draadloze armband zien, waarmee jongeren in contact staan met hun telefoon. Die armband meet hoe gezond ze bezig zijn.

10. Telemattie
Jongeren zien hun smartphone niet langer als device, maar als verlengstuk van zichzelf. In 2012 raken jongeren nog meer vergroeid met hun telefoon. Met de pillow phone kun je op een relaxte manier met je vrienden kletsen of muziek luisteren zonder je telefoon aan te raken. Van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat is je telefoon je beste vriend. De (nu nog) concept versie van de buigzame Nokia Human Form-phone ligt niet alleen natuurlijker in de hand, maar herkent zelfs je emoties in je telefoongesprekken en tekstberichten. De NeuroPhone gaat nog een stapje verder; jij denkt en je telefoon voert uit.

Bron: Youngworks

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.