Home » Toetsweek in zicht: help! Hoe leer jij jouw leerlingen plannen?

Toetsweek in zicht: help! Hoe leer jij jouw leerlingen plannen?

Het is bijna zover: de toetsweek. Het moment suprême waarop leerlingen laten zien of ze de leerdoelen en lesstof beheersen. Zo’n toetsweek vereist nogal wat voorbereiding. Het is zeker geen last-minute aangelegenheid. Al denken leerlingen daar, met hun puberbrein dat volop in ontwikkeling is, soms anders over. Gevolg: dikke stress! Tijd om ze te leren hoe je op tijd begint en welke tips, tricks en tools zij in kunnen zetten om de toetsweek glansrijk te doorstaan.

Het puberbrein en plannen: geen ideale combi. Jouw leerlingen weten vaak wel hoe ze moeten plannen, maar zich aan die planning houden: ho maar. Logisch ook, blijkt uit onderzoek. Het brein van een puber ondergaat namelijk een enorme renovatie: de bovenkamer van de puber wordt afgebroken, verbouwd en opnieuw ingericht, en dat allemaal tegelijkertijd. Dat verklaart ook die soms heftige en overtrokken reacties op alles wat ze van jou ‘moeten’. En daar kan de puber helemaal niets aan doen. Jij wel! Hoe? Met een onsje begrip, een kilo geduld en een snufje liefde kom je een heel eind. En met dé 7 plantips die jouw leerlingen soepeltjes door de toetsweek heen loodsen.

7 plantips voor jouw leerlingen

  1. Een overzichtelijke agenda

Plan je agenda niet te vol. Houd rekening met je hobby’s, sport en natuurlijk je ontspanning. Verspreid je huiswerk over de dag of week. Zo combineer je vrije tijd met leren. En ja, het is een inkoppertje: begin op tijd. Twee weken van tevoren starten, is prima.

  1. Rust, reinheid en regelmaat

Lekker oldskool en daarom ook zo effectief. Zorg ervoor dat je rust hebt tijdens het leren. Dus: geen telefoon of andere devices die jou afleiden, tenzij je bijvoorbeeld een laptop nodig hebt om mee te leren. Muziek opzetten tijdens het leren kan goed werken, maar niet voor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Kwestie van uitproberen dus.

  1. Blokken bouwen

Leer in blokken. Drie uur lang achter elkaar leren voor één vak heeft totaal geen zin. Leer bijvoorbeeld 25 minuten en neem daarna vijf minuten pauze. Een effectieve manier van werken in blokken is de pomodoro-techniek. Ja, je leest het goed: de techniek van een tomaat. Een goed idee voor gefocust werken of bergen werk verzetten. Daarnaast leer je bewuster met je tijd omgaan én prioriteiten stellen. Hoe het werkt? Nou, pak je leerwerk, zet een pomodoro-timer of een kookwekker en studeer.

  1. Soort zoekt soort

Wissel ook af in soorten leerwerk. Begin bijvoorbeeld eerst met de woordjes van Frans en zet deze bijvoorbeeld in Quizlet. Maak daarna op papier een mindmap voor paragraaf 1 van geschiedenis. Als laatste lees je het laatste hoofdstuk van het boek van aardrijkskunde door. Zo houd je leren afwisselend en overzichtelijk. Eerder schreven we al over extra manieren om je voor te bereiden op een toets.

  1. Mag ik even de aandacht?

Denk na welk vak voor extra aandacht nodig heeft. Ben je goed in wiskunde en hoef je daar weinig voor te leren of te oefenen? Besteed die tijd dan bijvoorbeeld aan het leren voor een vak dat je lastiger vindt of een vak waarbij je meer leerwerk hebt.

  1. Voorkom ik-heb-geen-zin-om-te-beginnen a.k.a. uitstelgedrag

Bij elk vak is er makkelijke en moeilijke lesstof. Wanneer je het lastigste eerst doet, kan de rest alleen maar meevallen. Als je begint te leren, ben je nog fris en fruitig. Effect: het leren gaat sneller én effectiever. Heb je nou per ongeluk toch een te krappe planning gemaakt? No stress! Je hebt het moeilijkste al gehad en dat geeft moed om door te knallen.

  1. Tijd voor jezelf

Gun jezelf ook wat me-time als beloning voor het harde werken. Kijk na een halfuur geconcentreerd leren voor bijvoorbeeld Frans even een paar filmpjes op Tiktok. Bel even met je beste vriend of vriendin, duik in je favo tijdschrift of eet iets lekkers. Het sleutelwoord hierbij is: even. Bingewatchen van je favoriete serie op Netflix is dan weer geen goed idee.

Deel het met ons: welke plantip zien wij over het hoofd? Hoe leer jij jouw leerlingen plannen voor een toetsweek?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.