Home » Tip: Talent Docentencongres Nederlands 2014

Tip: Talent Docentencongres Nederlands 2014

Op donderdag 13 november 2014 organiseert Malmberg voor de derde keer het Talent Docentencongres Nederlands voor docenten in het voortgezet onderwijs. U bent die dag van harte welkom in het prachtige gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. U krijgt hier volop praktische tips aangereikt om uw lessen Nederlands nog spannender, leuker en beter te maken. Ook wanneer u niet met Talent werkt biedt het congres volop prikkelende sessies en vele, direct inzetbare lestips.

Plenaire lezingen
Niemand minder dan acteur en cabaretier Peter Heerschop neemt het dagvoorzitterschap voor zijn rekening. De plenaire lezingen worden verzorgd door wetenschapsjournalist Mark Mieras en schrijver Peter Buwalda. Onder de noemer Taal, Leren en Toetsen geeft Mieras antwoord op vragen als ‘Hoe zet je hersenen in de juiste stand om te leren?’ en ‘Wat is de rol van toetsen daarbij?’. Het thema van de lezing in het juist inzetten van toetsen: niet als controle-instrument van buitenaf maar om de leerlingen zelf controle te geven. Buwalda legt op zijn beurt uit hoe je inspiratie opdoet voor een roman en hoe je zulke ideeën vervolgens kunt uitwerken. In het tweede deel van deze plenaire sessie wordt Buwalda op een bijzondere manier geïnterviewd: leerlingen vragen hem het hemd van het lijf zodat de zaal alles van hem te weten zal komen.

Workshops
Op het programma staan twee keuzerondes van ieder drie kwartier, waarin je de keuze hebt uit een tiental workshops. Zo gaat kinderboekenschrijver en dichter Erik van Os aan de hand van ‘elf manieren om een gedicht te schrijven’ met docenten aan de slag om op originele manieren met jongeren gedichten te schrijven. Meer geïnteresseerd in Flipping the Classroom? Docent Arnoud Kuijpers legt uit hoe je aantrekkelijke educatieve filmpjes kan maken en hoe je het kan inzetten in de les. Een aanrader is de rondleiding door de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het hoofdthema van de rondleiding is literatuur, en dan met name de Boudewijn Büch- en de Hella Haasse-collectie. Bovendien is de tour doorspekt met informatie over de architectuur en andere achtergronden van het gebouw. En vind je het moeilijk om te kiezen uit het ruime aanbod? Kies dan voor de drie-in-één-sessie, bestaande uit drie kortere sessies van ieder 15 minuten. Bekijk voor beschrijvingen van alle workshops de congressite.

Extraatje
Voor gebruikers van de methoden Talent, Taallijnen en Literatuur heeft Malmberg een extraatje. U bent in dat geval van harte welkom tijdens het voorprogramma, bestaande uit exclusieve masterclasses over leesbevordering in de praktijk, schrijven met de schrijfcarrousel en het bevorderen van de motivatie van leerlingen.

Bekijk de website voor meer informatie over het voorprogramma, het reguliere programma en de inschrijfmogelijkheden.

Gaat u naar het Talent Docentencongres 2014? Wat vindt u van het programma? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.