Home » Tip: Handreiking Samenwerkingsschool

Tip: Handreiking Samenwerkingsschool

Een samenwerkingsschool starten? De VO-raad ontwikkelde in samenwerking met de PO-raad en de profielorganisaties een handreiking die je kunt gebruiken bij de vorming ervan. Want het aanpassen van de statuten en het inrichten van de identiteitscommissie, dat is zo makkelijk nog niet.

Als in Nederland scholen van verschillende grondslagen samengaan – zoals bijvoorbeeld een openbare (overheids-)school en een katholieke school – dan is er sprake van een samenwerkingsschool. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Een van de redenen om hiervoor te kiezen is een daling van het aantal leerlingen op beide scholen.

Wet Samen sterker

Om het voor scholen eenvoudiger te maken een samenwerkingsschool te starten, is begin dit jaar de wet Samen sterker in werking getreden. Hierdoor kunnen bij het samengaan de verschillende grondslagen van de school behouden blijven. De handreiking gaat met name over de regels die de statuten betreffen hiervoor betreffen. Daarnaast bevat de handreiking handvatten voor de inrichting van de wettelijk voorgeschreven identiteitscommissie.

De Handreiking Samenwerkingsschool download je hier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.