Home » Laten biologiedocenten zich verleiden tot snacken?

Laten biologiedocenten zich verleiden tot snacken?

Een terugblik op de NIBI conferentie

Halverwege de workshop kijkt Odette Bloemen-Joosten, onderzoeksjournalist bij Pointer, vragend de ruimte in. ‘Zeg eens eerlijk, wie van jullie heeft al een snoepje gepakt uit de bakjes die voor jullie staan?’ Langzaam en een beetje beschaamd steken de meeste biologiedocenten groene kaartjes in de lucht. Je ziet de docenten denken: verhip, we zijn erin getrapt.

‘Ik zag een Mentosje en dacht: ja, dat is wel lekker na de koffie’ zegt de een. Een ander geeft toe al de hele tijd afgeleid te zijn door een mini Milky Way, maar dat ze zich nog net kan beheersen. De interactie met het publiek geeft de workshop van Bloemen-Joosten het gevoel mee van een inzichtelijk gesprek, aangevuld met journalistieke bevindingen en een heldere opsomming van harde – soms verontrustende – feiten. 

Vet!

In samenwerking met Malmberg gaf Odette Bloemen-Joosten tijdens de NIBI-conferentie – de jaarlijkse conferentie voor biologiedocenten – een workshop over het dossier Vet! van Pointer. Ze maakt voor Pointer televisieprogramma’s rondom het thema ongezonde voeding bij jongeren, het onvermijdelijke overgewicht dat daarbij komt kijken en de rol die marketeers van grote voedingsmerken hierin spelen. Verleiding is een woord dat vaak valt.

Zet een klas van twintig Nederlandse kinderen op een rij en er zijn er zeker drie te zwaar, stelt Bloemen-Joosten. Vooral het overgewicht bij pubers neemt de laatste jaren flink toe. En die extra kilo’s vet kun je volgens de journalist niet onschuldig noemen: grote kans dat deze kinderen opgroeien tot volwassenen die blijven worstelen met hun gewicht, eerder ziek worden en minder lang leven.

Slimme verleidingen

Hoe ontkom je hieraan als je door slimme marketeers altijd en overal wordt verleid om te snacken wat je wilt? Wordt het tijd dat we de gezondheid van onze jeugd beter gaan beschermen? En wat is daar dan voor nodig? Journalist Bloemen-Joosten stelt al jaren deze vragen. Hoe moeilijk is het tegenwoordig voor kinderen om gezond op te groeien?

TikTok of de kantine aanpassen?

Nog meer vragen. Welke rol spelen ouders en verzorgers bijvoorbeeld in dit groeiende probleem? Zijn het scholen die moeten veranderen? Moeten de kantines stoppen met snoep en koek verkopen? Geen cola meer uit de automaten? De meningen verschillen flink. Sommige docenten vinden dat school een ander beleid in de kantine moet doorvoeren, anderen leggen vooral de verantwoordelijkheid bij de ouders. Maar allemaal reageren ze geschrokken op de verborgen verleidingen die jongeren moeten weerstaan. Zoals influencers op TikTok met miljoenen volgers, die met een dansje gesuikerde donuts en mierzoete koffie aanprijzen.

Odette Bloemen-Joosten heeft een missie met haar onderzoeksjournalistiek: de eerder gestelde vragen proberen te beantwoorden in/met haar televisieprogramma’s. Door gesprekken te voeren met artsen en onderzoekers en wetenschappelijke bevindingen over reacties in ons lichaam en brein begrijpelijker te maken. Maar ook door met (biologie)docenten en leerlingen te spreken en door workshops te geven zoals deze.

Na afloop lopen de docenten met nieuwe kennis, maar ook met nieuwe vragen de ruimte uit. Welke rol spelen zij als biologiedocent in (de oplossing van) dit maatschappelijke probleem? Een onderwerp van gesprek, zowel voor in de lerarenkamer als in de klas.

Odette Bloemen-Joosten

Odette Bloemen-Joosten is onderzoeksjournalist en regisseur en werkt voor Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online.  


Geïnteresseerd in dit onderwerp? Bekijk ook eens de programma’s uit het dossier Vet! van Pointer. Heb jij als docent ideeën hierover die je die graag wilt delen met ons of Pointer? Mail de redactie.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.