Home » TEDxAmsterdamED: Dutch DNA-based Education

TEDxAmsterdamED: Dutch DNA-based Education

Dutch DNA is het thema van TEDxAmsterdamED 2018. Maar wat verstaan we er precies onder? En hoe kan het een bijdrage leveren aan ons hedendaagse onderwijs? Die vragen staan centraal tijdens het TEDx-event, dat dit jaar plaatsvindt op 31 oktober in Theater Amsterdam.

Nederlanders geven niet zo veel om hiërarchie. Aan de ene kant zijn we ondernemende, eigenzinnige en creatieve individuen en kennen we een rijke geschiedenis van bottom-up empowerment. Aan de andere kant zijn we ook onwijs goed in efficiënt samenwerken. Deze kenmerken, het Nederlandse DNA, worden volgens de organisatie van TEDxAmsterdamED gehinderd door de manier waarop ons onderwijssysteem is georganiseerd.

Dutch DNA-based Education

Volgens hen zou die bottom-up mentaliteit veel meer moeten worden ingebed in ons onderwijs. ‘Het is de doelstelling van TEDxAmsterdamED om die kenmerken in het onderwijs te identificeren die passen bij onze nationale identiteit en om een drijvende kracht te zijn achter het Nederlandse DNA-gebaseerde onderwijs.’ Het volledige programma is inmiddels bekend en de namen liegen er niet om. We zetten onze drie favoriete sprekers alvast voor je op een rij:

Sjef Drummen

Sjef Drummen is onderwijsvernieuwer en voorvechter van Agora: de nationaal en internationaal opvallende ‘niet-school-school’. Hij bewijst dat het geven van vertrouwen, vrijheid en structuur leergierigheid stimuleert. Is dit een voorbeeld van DNA-gebaseerd onderwijs in Nederland?

Barbara Linders

In het klaslokaal van Barbara geldt maar één regel: leerlingen moeten altijd op hun eigen manier kunnen leren, zodat ze ook tijdens het leren gelukkig kunnen zijn. Barbara leert haar leerlingen de beste versie van zichzelf te zijn.

Emma Stoks

Emma Stoks slaagde in 2017 met vlag en wimpel voor haar eindexamens, maar naar de universiteit gaan? Nee, dat stond niet op de planning. Ze doet er sindsdien alles aan om Nederlandse scholen te helpen bij het herontwerpen van hun curriculum.

Meer informatie?

Wil je meer te weten komen over TEDxAmsterdamED 2018? Bezoek de website voor meer informatie.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.