Home » Stories that Move: tools tegen discriminatie

Stories that Move: tools tegen discriminatie

Deze zomer is de gratis online toolbox Stories that Move gelanceerd. De website biedt tal van mogelijkheden voor docenten en leerlingen om met lastige onderwerpen als discriminatie, racisme en antisemitisme aan de slag te gaan. Stories that Move werd ontwikkeld door de Anne Frank Stichting in samenwerking met diverse Europese partners.

Stories that Move is als het ware een digitale gereedschapskist. Docenten kunnen kiezen uit tal van creatieve mogelijkheden om een of meerdere lessen te besteden aan verschillende vormen van discriminatie en racisme. Op basis van 27 persoonlijke verhalen van leeftijdsgenoten, leren jongeren na te denken over diversiteit en discriminatie en over hun eigen positie en keuzes.

Stories that Move biedt vijf leerpaden: identiteit en vooroordelen, alledaagse situaties van discriminatie, persoonlijke verhalen, geschiedenis, de rol van de media en het ondernemen van actie.

Lancering

Stories that Move werd op 28 juni 2018 in Berlijn gelanceerd door Juliane Seifert, staatssecretaris van het Duitse ministerie voor Gezinszaken, Ouderen, Vrouwen en Jongeren. De lancering was onderdeel van een conferentie waaraan 65 docenten uit zeven landen deelnamen. Zij hadden merendeels al intensief gewerkt met een testversie van Stories that Move, in mentorlessen, taallessen, lessen maatschappijleer en geschiedenis of in buitenschoolse activiteiten.

Bij de lancering zei de Juliane Seifert: “Ik ben onder de indruk van de jongeren uit heel Europa die bij dit project betrokken zijn. Zij delen hun persoonlijke ervaringen en laten leeftijdsgenoten zien: je bent niet alleen als je met discriminatie te maken hebt. Stories that Move is niet alleen in staat om jonge mensen weerbaar te maken tegen discriminatie. De toolbox maakt jongeren ook duidelijk dat diversiteit een kracht is in onze samenleving.”

Prijs

De toolbox Stories that Move heeft de Comenius EduMedia-medaille van 2018 voor excellent lesmateriaal gekregen. Deze prestigieuze internationale prijs werd in juni uitgereikt door het Instituut voor Pedagogiek en Media in Berlijn. De jury verklaarde onder de indruk te zijn van de wijze waarop Stories that Move interactieve audiovisuele technieken inzet om jonge Europeanen te laten nadenken over vooroordelen en ze aanmoedigt om in actie te komen.

Aan de slag

De toolbox richt zich op het vo en mbo en is momenteel beschikbaar in het Engels, Nederlands, Duits, Hongaars, Pools, Slowaaks en Oekraïens. Docenten kunnen direct met de lessen aan de slag. Voor een uitgebreide instructie kunnen docenten zich opgeven voor workshops die het komende jaar worden gegeven. Voor meer info kijk op storiesthatmove.org.

Op welke manier besteed jij aandacht aan diversiteit en discriminatie? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.