Home » Stap met je leerlingen in het leven van Van Gogh

Stap met je leerlingen in het leven van Van Gogh

Een schilderij van Vincent Van Gogh uit 1887, dat meer dan een eeuw in het bezit was van een Franse familie, heeft onlangs maar liefst 13 miljoen euro opgebracht. Het tafereel van een straat in de Parijse wijk Montmartre werd verkocht bij veilinghuis Sotheby’s. Dat geeft nog maar eens aan hoe zeldzaam en uniek de kunstwerken van deze Brabantse schilder zijn! Wil je jouw leerlingen ook van alles leren over deze bijzondere schilder uit de 19e eeuw, maar wel op een leuke én educatieve manier? Het Van Gogh Brabant biedt volop ideeën voor leerzame lessen, leuke uitstapjes en interessante fietsexcursies.

In de voetsporen van Van Gogh

Vincent van Gogh heeft tijdens zijn leven op verschillende plaatsen in Noord-Brabant gewoond. Het is dan ook niet voor niets dat juist in deze plaatsen volop leuke en leerzame lessen zijn te vinden over het leven van Vincent van Gogh. In Nuenen treed je in de voetsporen van Van Gogh met een audiovisuele tour en een buitenspeurtocht. Het Vincent van Gogh-huis in Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh, biedt diverse educatieve programma’s aan voor basis- en voortgezet onderwijs. En in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch kunnen kinderen en jongeren meer ontdekken over zijn leven.

Brabants Kwartiertje

Daarnaast heeft Van Gogh Brabant, in samenwerking met de Erfgoed Brabant Academie, een nieuw lespakket ontwikkeld dat aansluit op het curriculum van het primair onderwijs. Het Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant. Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor de onder-, midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek.

Verken Van Gogh op de fiets

Ook heel leerzaam voor kinderen zijn de 435 kilometer aan Van Gogh-fietsroutes. Deze routes nodigen uit om je te laten inspireren door de Brabantse landschappen die Vincent in zijn hart sloot en laat je de plekken die een bijzondere rol speelden in zijn leven zelf beleven. Alsof je in een schilderij fietst! Dit is leuk om met je klas te doen, maar je kunt het ook als tip meegeven aan ouders. Voor gezinnen die nog meer de natuur willen ontdekken, ontwikkelt het Van Gogh Brabant dit jaar, samen met het IVN, natuurexcursies in de voetsporen van Vincent van Gogh.

Meer kunst in de klas

Wil je meer lezen over kunst in de klas? Bekijk dan onze lessuggestie (je moet wel even inloggen) of lees het artikel Meer kunst in de klas.

Heb jij nog leuke tips rondom dit onderwerp? Deel ze via onderstaand reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.