Home » Spelenderwijs werken aan mediawijsheid met MediaMasters

Spelenderwijs werken aan mediawijsheid met MediaMasters

Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen? Ontdek het van 3 t/m 11 november 2022 in MediaMasters (onderdeel van de Week van de Mediawijsheid)! MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en/of 8 en het speciaal (basis)onderwijs. 

Wat gaan jullie samen doen?

De landelijke wedstrijd (3 t/m 11 november) bestaat in totaal uit vijf MediaMissies. Een MediaMissie bevat een spannende filmaflevering, klassikale vragen en opdrachten op het digibord. Thuis kunnen leerlingen extra bits (punten) verdienen door het doen van leuke opdrachten op MediaMasters Extra. De klas die de meeste bits heeft verzameld mag zich een jaar lang de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs. Gaan jullie er met dé felbegeerde titel vandoor?

Werken aan meer dan mediawijsheid

In MediaMasters staat mediawijsheid centraal: het bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in de mediasamenleving. Om dat te bewerkstelligen zoeken de leerlingen tijdens het spel samen antwoorden op, op basis van digitale informatie (zoals websites, filmpjes en teksten). Op deze manier zijn zij tijdens het spelen van MediaMasters ook veel bezig met begrijpend lezen. Door het spelen van de game bouwen leerlingen dus niet alleen basiskennis op over mediawijsheid maar komen spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant, basale rekenvaardigheden aan de orde. Er zijn verschillende elementen tijdens het spelen van MediaMasters waar de SLO kerndoelen uit 2006 op het gebied van taalvaardigheid en de input uit curriculum.nu (NL1.1 t/m 6.1) bij aansluiten.

Geschikt voor het speciaal (basis)onderwijs

MediaMasters biedt een aantal toegankelijkheidsopties waardoor de game ook te spelen is in het speciaal (basis)onderwijs. Zo kunnen de video’s van MediaMasters met ondertiteling worden afgespeeld en zijn de afleveringen tijdens de Week van de Mediawijsheid ook voorzien van Nederlandse gebarentaal voor slechthorende of dove kinderen. De vertaling naar Nederlandse gebarentaal wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Kentalis. Voor slechtziende en blinde kinderen zijn de afleveringen voorzien van audiodescriptie. Hier is tevens in vormgeving rekening mee gehouden. 

Leerlingen uit het speciaal (basis)onderwijs hebben een eigen competitie en maken kans op mooie prijzen

 

» Meer informatie voor het speciaal onderwijs

 

Maak alvast kennis met MediaMasters

Ben je benieuwd of MediaMasters iets voor jou en je klas is? Schrijf je dan gratis in en speel samen of alleen de DemoMissie. Op deze manier kun je alvast oefenen met de opzet van MediaMasters. Ook maken jullie kennis met de personages, het verhaal en het type vragen.

 

» Schrijf je hier in en speel alvast de DemoMissie

 

Hoe kan je deelnemen?

Deelname aan MediaMasters is volledig gratis. Nadat je hier hebt ingeschreven via dien je alleen nog een klas aan te maken in Mijn MediaMasters en vervolgens ben je klaar voor de landelijke wedstrijd!

 

Een spannend verhaal: ‘Search Masters’

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.