Home » Schooluniform als middel tegen pesten?

Schooluniform als middel tegen pesten?

Pesten komt helaas nog vaak voor op scholen. Is het niet omdat je slim of dom zou zijn, dan wel om wat je draagt. Het dragen van de ‘verkeerde’ kleding is in Nederland de meest voorkomende reden om te pesten, zo blijkt uit Brits onderzoek. Reden om het schooluniform in te voeren?

 

De British Council uit Groot-Brittannië voerde het drie jaar durende onderzoek ‘Inclusion and Diversity in Education’ (INDIE) uit op 47 scholen in negen landen (Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, België, Portugal, Spanje, Italië en Malta). Volgens 47 procent van de Nederlandse jongeren (gem. leeftijd 14 jaar) lokt kledingkeuze pesten uit. Italiaanse en Portugese jongeren worden nog iets vaker gepest vanwege hun kleding.

 

Volgens een medewerker van Pestweb.nl is kledingkeuze niet de enige reden waarom jongeren gepest worden. Het is meestal een combinatie van factoren die leiden tot pestgedrag. “Medio jaren ’80 telde je op school niet mee zonder felgekleurde All-Stars en een Bad Boys bodywarmer. In de jaren ’90 was het O’Neill en Palladiums en begin deze eeuw moest het Replay of Miss Sixty zijn. Tieners in afwijkende (merkloze) kleding viel hoongelach ten deel.”

 

Nederlandse jongeren worden naar eigen zeggen minder vaak gepest om hun accent, huidskleur of religie (minder dan 10 procent) en juist vaker gepest omdat ze te dik, te groot of te dun zijn (ongeveer 41 procent). Hoewel in Nederland 21 procent van de jongeren zegt gepest te worden omdat ze homoseksueel zijn, staat pesten om de seksuele geaardheid met stip op één in Europa (46 procent).

 

Het INDIE-project is uitgevoerd vanwege het stijgende aantal allochtone leerlingen in Europa en de bijkomende moeilijkheden voor het onderwijs, zoals discriminatie, culturele verschillen, taalproblemen en schooluitval. Het onderzoek moet handreikingen bieden voor scholen en docenten om met deze moeilijkheden om te gaan.

 

Is de invoering van het schooluniform dan een oplossing om pesten vanwege kleding te voorkomen? Uit een rondje langs verschillende fora (Noxa, Scholieren.com, Girlscene) blijkt dat jongeren tegen schooluniformen zijn, omdat ze zich dan niet meer kunnen uiten. Sommige jongeren zijn voor, omdat iedereen dan hetzelfde is en je in ieder geval niet meer op je kleding afgerekend kunt worden. Een ander merkt op dat je alsnog gepest kunt worden vanwege je haarstijl of –kleur of je schoenen. Vooral meiden zien er een voordeel in dat ze ’s ochtends niet zo lang voor de kast hoeven staan, maar een nadeel is wel dat ze hun nieuwe kleding niet aan kunnen naar school.

 

Helaas blijven er dus veel jongeren gepest worden om hun uiterlijk. Zij kunnen terecht op sites zoals Pestweb of nemen hun toevlucht tot verschillende fora om leeftijdsgenoten om hulp te vragen. Uit deze fora-berichten blijkt dat de meeste jongeren tegen pesten zijn, en ze zelf ook niet snappen waarom er gepest wordt. Een oplossing voor pesten wordt er dan ook niet gegeven, maar er wordt wel onderling steun geboden.

 

© Trendport, 2010

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.