Home » Schooluniform als middel tegen pesten?

Schooluniform als middel tegen pesten?

Pesten komt helaas nog vaak voor op scholen. Is het niet omdat je slim of dom zou zijn, dan wel om wat je draagt. Het dragen van de ‘verkeerde’ kleding is in Nederland de meest voorkomende reden om te pesten, zo blijkt uit Brits onderzoek. Reden om het schooluniform in te voeren?

 

De British Council uit Groot-Brittannië voerde het drie jaar durende onderzoek ‘Inclusion and Diversity in Education’ (INDIE) uit op 47 scholen in negen landen (Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, België, Portugal, Spanje, Italië en Malta). Volgens 47 procent van de Nederlandse jongeren (gem. leeftijd 14 jaar) lokt kledingkeuze pesten uit. Italiaanse en Portugese jongeren worden nog iets vaker gepest vanwege hun kleding.

 

Volgens een medewerker van Pestweb.nl is kledingkeuze niet de enige reden waarom jongeren gepest worden. Het is meestal een combinatie van factoren die leiden tot pestgedrag. “Medio jaren ’80 telde je op school niet mee zonder felgekleurde All-Stars en een Bad Boys bodywarmer. In de jaren ’90 was het O’Neill en Palladiums en begin deze eeuw moest het Replay of Miss Sixty zijn. Tieners in afwijkende (merkloze) kleding viel hoongelach ten deel.”

 

Nederlandse jongeren worden naar eigen zeggen minder vaak gepest om hun accent, huidskleur of religie (minder dan 10 procent) en juist vaker gepest omdat ze te dik, te groot of te dun zijn (ongeveer 41 procent). Hoewel in Nederland 21 procent van de jongeren zegt gepest te worden omdat ze homoseksueel zijn, staat pesten om de seksuele geaardheid met stip op één in Europa (46 procent).

 

Het INDIE-project is uitgevoerd vanwege het stijgende aantal allochtone leerlingen in Europa en de bijkomende moeilijkheden voor het onderwijs, zoals discriminatie, culturele verschillen, taalproblemen en schooluitval. Het onderzoek moet handreikingen bieden voor scholen en docenten om met deze moeilijkheden om te gaan.

 

Is de invoering van het schooluniform dan een oplossing om pesten vanwege kleding te voorkomen? Uit een rondje langs verschillende fora (Noxa, Scholieren.com, Girlscene) blijkt dat jongeren tegen schooluniformen zijn, omdat ze zich dan niet meer kunnen uiten. Sommige jongeren zijn voor, omdat iedereen dan hetzelfde is en je in ieder geval niet meer op je kleding afgerekend kunt worden. Een ander merkt op dat je alsnog gepest kunt worden vanwege je haarstijl of –kleur of je schoenen. Vooral meiden zien er een voordeel in dat ze ’s ochtends niet zo lang voor de kast hoeven staan, maar een nadeel is wel dat ze hun nieuwe kleding niet aan kunnen naar school.

 

Helaas blijven er dus veel jongeren gepest worden om hun uiterlijk. Zij kunnen terecht op sites zoals Pestweb of nemen hun toevlucht tot verschillende fora om leeftijdsgenoten om hulp te vragen. Uit deze fora-berichten blijkt dat de meeste jongeren tegen pesten zijn, en ze zelf ook niet snappen waarom er gepest wordt. Een oplossing voor pesten wordt er dan ook niet gegeven, maar er wordt wel onderling steun geboden.

 

© Trendport, 2010

17 reacties op “Schooluniform als middel tegen pesten?”

  1. Toch blijft het noodzakelijk voor een jonge mens om voor zichzelf en zijn eigen smaak te leren opkomen, zijn grenzen te leren kennen. Dus eigenzinnig, eigen trend, eigen schuld, eigen balans. Neem je dit van een puber af, moet je met datzelfde onderdrukte gedrag later mee om kunnen gaan, wanneer de jonge 30-ers ineens ontploffen en… alternatief de boel omgooien.

    Pesten onstaat omdat mens vreemd eng vindt. En wat je eng vindt, ga je zelf van je afschrikken. Humor lijkt dan een scherpe wapen te worden. Het kan uitlopen tot zelfs martelend gedrag. Alleen omdat de rush zo groot is. De aanwezigheid van het publiek maakt het alleen maar logischer dat er een opbouw komt.

    Maat wat gebeurt er als er veiligheid is? Wanneer mensen tegen grapjes aan kunnen? Niks pesten, gewone geintjes. Zo kan het ook. Maar dan moet er niks stiekems zijn. Heldere manifestaties, op basis van kleding en muziek, onheldere zoekende manifestaties, geconfronteerd met een zee van prikkels om zich heen, dat is het leven. Enige kader, je basis. Je richting. Je talenten. Je cijfers. Je sociale vaardigheden. Langzaam wordt het kader breder.

    Geen uniform, zo creer je geen eenheid. Eenheid ligt bij de acceptatie dat we allen zo mooi anders zijn.

    En het begint van elke een op school, van de concierge tot de directeur, zodat het bij elke leerling kan luiden: wees jezelf, durf jezelf te vinden. Op jou ritmes en jou manier.

  2. Wat een ongelofelijke onzin. Er is nog nooit een oplossing gevonden voor pesten, tenminste zolang school zelf een autoritair systeem blijft dat dit oproept. Schooluniformen is de ergste vorm van symptoom bestrijding denkbaar. Als we alle kinderen opsluiten in 1 persoons cellen wordt er dan niet meer gepest? Nog steeds, kijk maar naar gevangenissen. De enige duurzame oplossing ligt in democratisch onderwijs: http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201006/freedom-bullying-how-school-can-be-moral-community

  3. Reinier Hoon

    Een schooluniform zou zorgen voor een bepaalde uniformiteit onder leerlingen, waardoor kleding niet meer afleidt. Er kan meer aandacht besteed worden een de kerndoelen, namelijk kwalitatief goed onderwijs!

  4. Dr. Hek Witteman

    Dit is een buitengewoon interessant en relevant artikel. Natuurlijk gaat het niet om schooluniformen. Schooluniformen zijn slechts een symptoombestrijding van een veel grotere zorg: het pesten en het gepest worden. Want beide partijen zijn slachtoffer.
    Als we naar de aloude piramide van Maslov (1943) kijken en zeker naar recenter neuropsychologisch onderzoek dan zien we dat de eerste behoeften van de mens zich concentreren rond het conceptVEILIGHEID in een sociale omgeving. Ieder kind zoekt dus aansluiting bij anderen. In de groepen die zich vormen onstaat een hiërarchie. Er zijn kinderen die leiders worden en er ontstaan volgers. Als in een groep onvoldoende veiligheid is kan bij de leden van de groep volgens Mikulincer & Shaver (2002) een zware strijd ontstaan om het ZELF tot rust te brengen in een onveilige wereld. Deze strijd kan kinderen in een een permanente alarmtoestand brengen, vooral als de rechterhersenhelft onderontwikkeld is (Schore, 1994).
    Als de emotionale systemen van andere delen van het brein in de jonge jaren beschadigd worden door trauma of onvoldoende zorg zullen de oudere delen van het brein zoals de hersenstam de persoonlijkheid gaan domineren. Dit kan op twee manieren gebeuren.
    De gepeste (het slachtoffer) kan zich gaan manifesteren als een neerslachtig persoon, die zich schuw terugtrekt, bang om op te vallen, voor wie onderdanigheid een manier is om te overleven. Bij de daders (soms ook bij de gepesten) kan een bunkermentaliteit ontstaan, die onbeheerst agressief van aard is gericht op fysieke zelfbescherming of psychologische bescherming van het ego.
    Mogelijk vinden lezers dit alles wat zwaar aangezet. Onderzoek leert ons echter dat de gevolgen van het pesten tot in lange jaren kunnen doorleven en zelfs kunnen overgaan op een volgende generatie. Als er nog wat meer reacties komen van lezers zal ik volgende week nog een begin van een oplossing uit eigen ervaring toevoegen.

  5. Henk, een zeer gedegen reaktie. Het is echt leerzaam. Graag dus meer wetenschappelijke reflektie op artikelen in ovm.

  6. Brein. Ons huidige kabinet heeft weliswaar geen gelukssokjes, maar wordt geholpen door zwarte kousen, terwijl een grote oppositiepartij ramen dichtplakt om het zicht op badende vrouwen te ontnemen. Ja, die in Amsterdam. En nog wel met Joodse steun.

  7. Ik ben je oma en ik zeg dat de jeugd van tegenwoordig gewoon een uniform moet dragen! Het kan me echt niks schelen of kinderen worden gepest, ik ben toch alleen.

  8. beste je oma,
    je gaat mensen alleen op hun spelling controleren als je geen zinvolle argumenten meer weet. zou je daarom dit ook niet willen doen, het is namelijk pest gedrag (waarom kijk jij hier uberhaupt??)
    groetjes
    erik

  9. Schooluniform als middel tegen pesten lijkt me iets te ver gezocht. Ik denk dat het geen invloed heeft op de hierarchie van de jongeren nog het gebakkelei onderling.
    Een soort rang is er toch wel, wel of geen uniform.
    http://www.flirttips.org

  10. Ik ben vroeger wel eens gepest maar nu niet meer ik zou graag willen om een school uniform te dragen maar ik begrijp wel dat soms mensen niet eens zijn maar als iemand je pest blijf sterk wees niet bang ga naar de juf of meester en los het op

  11. Ik geloof zelf niet dat dit een zulke invloed zal hebben op pesters en hen zal weerhouden te pesten. Ik geloof dat een goed gesprek samen met de ouders een oplossing kan zijn. Toen ik stage liep op een basisschool in Amsterdam letten wij veel op pestgedrag, met veel success. Dus blijf er op letten..

  12. Ik geloof zelf niet dat dit een zulke invloed zal hebben op pesters en hen zal weerhouden te pesten. Ik geloof dat een goed gesprek samen met de ouders een oplossing kan zijn. Toen ik stage liep op een basisschool in Amsterdam letten wij veel op pestgedrag, met veel success. Dus blijf er op letten..

  13. Ik geloof zelf niet dat dit een zulke invloed zal hebben op pesters en hen zal weerhouden te pesten. Ik geloof dat een goed gesprek samen met de ouders een oplossing kan zijn. Toen ik stage liep op een basisschool in Amsterdam letten wij veel op pestgedrag, met veel success. Dus blijf er op letten..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Boekenweek van jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren 2023

Vandaag start de boekenweek van jongeren. Tot en met 24 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.